Готов је: Јаков Милатовић је нови председник Црне Горе, славље уз српске заставе

Јаков Милатовић је нови председник Црне Горе

У Црној Гори данас је одржан други круг председничких избора у коме је победио кандидат Покрета "Европа сад" Јаков Милатовић.

Јаков Милатовић освојио је 58,9 одсто гласова, а Мило Ђукановић 41,1 одсто, показују прелиминарни резултати Центра за демократску транзицију (ЦДТ) на основу 100 одсто обрађеног узорка.

ЦДТ је објавио да је у другом кругу избора гласало 70,7 одсто бирача, односно око 383.300 грађана.

Грађани широм Црне Горе славе. Испред седишта Покрета "Европа сад", налази се више стотина људи који узвикују "Јакове, Јакове", "Готов је", "Мило, лопове"...

Мандат председника Црне Горе траје пет година.

Све најновије вести из Црне Горе пратите уживо из минута у минут у блогу РТ Балкан.

2. апр 2023 • 23:27

Подгорица кључа

У Подгорици се и даље слави - народ је на улицама којима круже непрегледне колоне аутомобила, вијоре се заставе. Град ноћас "кључа", јавља извештач РТ Балкан.

ДФ: Исплатио се вишедеценијски труд

Милатовић: Ноћ коју смо чекали више од 30 година

Новоизабрани председник Црне Горе Јаков Милатовић обратио се из изборног штаба и поручио да је Црна Гора вечерас "направила одлучан корак напред".

"Ово је ноћ коју смо чекали више од 30 година и нека нам је са срећом ова победа свих нас, нека нам је са срећом победа помирене Црне Горе. Вечерас је Црна Гора направила један одлучан корак напред, рекла пресудно 'збогом' превазиђеном режиму господина Ђукановића и направила корак напред ка равноправнијој, лепшој, европској Црној Гори", навео је Милатовић.

Према његовим речима, "ово је Црна Гора свих грађана који су чекали заједничку победу" и зато је она "овако велика и историјска".

"Ми смо вечерас са свим грађанима и грађанкама рекли једно пресудно 'збогом' криминалу и корупцији и повезивању криминала и корупције са политиком у Црној Гори. Рекли смо велико 'добро вече' и 'добар дан' једној богатијој, заједничкој и успешној Црној Гори. Хвала свима који су данас изашли и гласали и на тај начин дали додатни легитимет овом демократском процесу", истиче Милатовић.

Он је грађане позвао да "достојанствено славе, онако каква је била и ова велика победа".

"Срце ми је велико због оволиког поверења које сам добио и обећавам оно што Црна Гора до сада никада није имала - да ћу истински бити председник свих грађана и грађанки Црне Горе. Никада нас више неће делити, сиромашити и заробљавати државу криминалом и корупцијом. Заједно смо рекли да Црна Гора иде напред, ка земљи правде, поверења и заједништва, ка европској Црној Гори", казао је Милатовић.

Рекао је да ће у наредних пет година увести Црну Гору у Европску унију и додао да из те државе "никада више неће ићи трзавице према суседима и комшијама".

"Црна Гора жели најбоље могуће односе са свим земљама Западног Балкана, желимо слогу, заједништво и напредак у европском Западном Балкану. Рекли смо одлучно збогом последњем диктатору у Европи", напоменуо је Милатовић.

Мило признао пораз, није одговарао на питања новинара

Мило Ђукановић коначно је, у 22.10, одлучио да се обрати грађанима и честитао Јакову Милатовићу на изборној победи.

"Црна Гора је изабрала и ја тај избор поштујем. Честитам Јакову Милатовићу, желим му да буде успешан председник, јер ако он буде успешан председник то може значити да Црна Гора може бити успешна држава", рекао је Ђукановић.

Он се, такође, захвалио свима који су данас гласали за њега. Честитао је грађанима који су допринели да се у Црној гори одржи кредибилан изборни процес.

"Ти гласови нису довољни за већину, али је сваки као планина, јер сачувати 160.000 гласова после 30 година власти није једноставно", рекао је Ђукановић и додао да је посебно поносан на то што је добио већину у срединама где живе мањине.

Каже да је "јако важно да Црна Гора направи следећи избор", на парламентарним изборима 11. јуна.

"Све што се догађа ових дана, потврђује да Црна Гора нажалост нема Владу, да има залутале институције, што се показало и у овом изборном процесу. Јако је важно да Црна Гора после 11. јуна добије владу која ће је одговорно водити до европског циља", наводи Ђукановић.

Казао је да је могао да посматра изборе "с трибина", али да то није желео и да "то није било на нивоу његове одговорности према Црној Гори."

"У изборе ме је увела одговорност према Црној Гори, да заштитимо националну част Црне Горе и Црногораца. Мислим да смо то урадили све ове године, да смо то урадили данас. Некад побеђујете на изборима, некад изгубите. И у овом процесу мислим да смо показали апсолутну одговорност према Црној Гори", закључио је Ђукановић.

Присталице Демократске партије социјалиста су звиждањем и певањем ометале новинарку "ТВ Вијести" док је постављала питања Ђукановићу.

Ђукановић је на постављено питање одговорио да не чује.

И након што је реаговао и рекао да дају прилику новинарима да поставе питања, окупљени су почели да певају црногорску химну.

Ђукановић је потом рекао да ће бити друге прилике за питања и отишао.

Абазовић стигао у просторије Покрета "Европа сад"

У просторије Покрета "Европа сад" стигао је премијер Црне Горе Дритан Абазовић.

Дочекан је овацијама и повицима "Дритане, Дритане", а људи су скандирали и "Хапси, Дритане, хапси Дритане".

Ђуровић честитала Милатовићу

Председница црногорског парламента Данијела Ђуровић честитала је новом црногорском председнику Јакову Милатовићу, и пожелела успех при обављању ове, како каже, одговорне дужности.

"Сигурна да ћете предано и истрајно радити на напретку наше земље и благостању свих наших грађана. Такође, уверена сам да ћете имати довољно снаге и политичке мудрости да се одговорно носите са многобројним изазовима данашњице, с кључним циљем да допринесете очувању мира и стабилности у Црној Гори", навела је Ђуровићева.

Представници партија које су подржале Милатовића долазе у штаб "Европе сад"

Представници политичких партија које су подржале председничког кандидата Покрета "Европа сад" Јакова Милатовића у другом кругу избора почели су да долазе у штаб те странке.

Дошао је председник Демократа Алекса Бечић са сарадницима, а очекује се и лидер Грађанског покрета УРА, премијер Дритан Абазовић.

Последњи подаци: ЦеМи - Јаков Милатовић освојио 60 одсто гласова

Обрађено је 98 одсто узорака, излазност је 70,5 одсто. Јаков Милатовић, према пројекцији ЦеМи, има 60 одсто гласова, на југу 58, у центру Црне Горе 63,2 и на северу 55,8 одсто.

У Подгорици је освојио 68,1, у Никшићу 62,1, Бијелом Пољу 50,3 и Бару 54,5 одсто.

Мило Ђукановић је освојио 40 одсто гласова, и то на југу 42, у централним деловима Црне Горе 36,8 и на северу 44,2 одсто. У Подгорици је за њега гласало 31,9 одсто грађана, у Никшићу 37,9 одсто, Бијелом Пољу 49,7 процената и Бару 45,5 одсто.

Стигао Алекса Бечић

У просторије Покрета "Европа сад" стигао је лидер Демократа Алекса Бечић који је дочекан овацијама и повицима стотинама окупљених "Алекса, Алекса".

Миловић: Срећна вам нова Црна Гора

Функционер Покрета "Европа сад" Андреј Миловић саопштио је да је Јаков Милатовић нови председник Црне Горе.

"Режим је пропао, а Ђукановић изгубио", поручио је он.

Он је казао да је 62 одсто гласова освојио Јаков Милатовић, а 38 Мило Ђукановић.

"Ово је убедљива победа, победа Црне Горе. Отварамо нови лист, срећна вам нова Црна Гора", поручио је Миловић из штаба ПЕС-а.

Бечић: Диктатор је побеђен

"Диктатор је побеђен, али борба за бољу будућност Црне Горе се наставља само са људима који жртву знају ценити, а слободу славити", поручио је лидер Демократа Алекса Бечић.

Бечић је рекао да је победа Милатовића "темељ помирења, напретка и европске будућности".

ЦДТ: Милатовић 58,9, Ђукановић 41,1 одсто гласова

На основу 100 одсто обрађених гласова, Јаков Милатовић је освојио 58,9, а Мило Ђукановић 41,1 одсто гласова, подаци су ЦДТ-а.

У ДПС-у пусто, Ђукановић се не оглашава

Док се испред штаба Покрета "Европа сад" слави и скандира "Мило оде" у штабу ДПС готово да нема никога и не зна се када, и да ли ће се Мило Ђукановић обратити након што је изгубио на изборима, пише Танјуг.

Иако је био апсолутно убеђен у своју победу, Ђукановић силази са политичке сцене Црне Горе након више од три деценије.

Прве реакције Подгоричана

"Ово је нека нова Црна Гора. Тешко је поверовати, али десило се. Нема више Мила, готов је, одлази, никада се више неће вратити. Никад се више Црној Гори не сме дозволити да један човек чини оно што је чинио Ђукановић."

Ово су прве реакције Подгоричана са којима смо разговарали вечерас који минут пошто је објављено да је Јаков Милатовић нови председник Црне Горе и да се ту ништа више не може променити.

На улици, испред седишта Покрета "Европа сад", и даље је више стотина људи који узвикују "Јакове, Јакове", "Готов је", "Мило, лопове"... Са различитих крајева Подгорице чују се и виде ватромети. Људи славе. Чују се повремено и сирене аутомобила који у колонама обилазе град.

Подгорица вечерас слави. На улицама су заједно и заставе Црне Горе и традицоналне црногорске тробојке.

"И сутра ће сванути нови дан и сутра ће грејати сунце, грејаће нас чак и ако буде облачно. Чекали смо, и чекали и дочекали овај дан. Ово је велики дан за памћење који никад неће из наших сећања", кажу неки од Подгоричана.

Абазовић: Милатовић први европски председник у историји Црне Горе

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић честитао је вечерас кандидату Покрета "Европа сад" Јакову Милатовићу на избору за, како је нагласио, првог европског председника у историји Црне Горе.

"Честитам Милатовићу избор за првог европског председника у историји Црне Горе. Мисија је завршена", написао је Абазовић на Телеграму.

Он је оценио да је пред Црном Гором светла будућност.

"Радићемо заједно за европску, грађанску и еколошку Црну Гору", поручио је Абазовић.

Славље у Црној Гори

Црногорци славе победу Јакова Милатовића

Овде можете погледати снимке постизборне атмосфере које је забележио дописник за РТ Балкан на лицу места.

ЦеМи: Јаков Милатовић освојио 60 одсто гласова

ЦеМи се последњи пут обратио вечерас и саопштио да на узорку од 90 одсто гласова, Јаков Милатовић има 60,1 одсто, док је Мило Ђукановић освојио 39,9 одсто гласова.

ЦеМИ је честитао Милатовићу нову функцију.

Додик и Цвијановић честитали Милатовићу

Председник Републике Српске Милорад Додик и српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић честитали су Милатовићу победу у другом кругу председничких избора.

"Надам се да ће Црну Гору водити путем напретка и просперитета и да ћемо у духу добросуседских односа успешно сарађивати на корист грађана и Црне Горе и Републике Српске", написао је Додик на Твитеру.

Цвијановић је Милатовићу упутила "најсрдачније честитке поводом победе на председничким изборима" и пожелела му да успешно обавља "одговорне дужности које су му поверили грађани Црне Горе", преноси Срна.

Она је изразила уверење да ће победа Милатовића допринети јачању пријатељских односа, као и да ће отворити нове перспективе партнерства и сарадње на билатералном и регионалном плану.

"У то име још једном Вам честитам остварену победу и срдачно Вас поздрављам", наводи се у честитки.

Славље испред просторија Покрета "Европа сад"

Испред просторија Покрета "Европа сад" налази се стотине грађана који узвикују "Победа, победа", "Мило, лопове", "Чује се до небеса, нема више ДПС-а", људи певају "Лијте кише хладне воде, Мило оде, Мило оде".

Пре неколико тренутака овде је био велики ватромет, бакљада, људи славе и веселе се. Неки узвикују и "Косово је Србија".

Улица испред седишта покрета у овом тренутку је блокирана за саобраћај.

Милатовић убедљиво води у Подгорици

На основу 41 одсто обрађеног бирачког тела, Јаков Милатовић има око 62 одсто гласова, док Мило Ђукановић има око 38 процената, речено је на конференцији за штампу Покрета "Европа сад".

Милатовић убедљиво води у Подгорици, а очекује се да има дупло више гласова од Ђукановића, односно око 40.000 гласова више. Мала разлика је у Бијелом Пољу и Шавнику, кажу у "Европи сад".

"Молимо грађане да славе достојанствено и да чувамо мир на овом великом историјском дану", речено је у том Покрету.

Милатовић и даље у предности

На основу 64,5 одсто обрађеног материјала, Јаков Милатовић има 61,2 одсто гласова, а Мило Ђукановић 39,8, саопштено је на прес конференцији ЦеМи-ја.

Према пројекцијама ЦДТ, а на основу 65,2 одсто обрађеног материјала, Милатовић је однео 56,9 одсто гласова, док Ђукановић тренутно има 43,1 процената.

Милатовић води са 60 одсто гласова

Према првим подацима ЦеМи-ја, а на основу 42,7 одсто обрађеног узорка, Јаков Милатовић однео је 60 одсто гласова, док Мило Ђукановић има 40 одсто.

Први резултати избора

У Праћевцу код Берана, Јаков Милатовић је однео прву победу у другом кругу председничких избора. Он је добио 11 а Ђукановић три гласа, јављају "Вечерње новости".

У првом кругу Милатовић је имао један глас, а Андрија Мандић и Алекса Бечић укупно десет.

ЦДТ: Гласало 70,7 одсто бирача

ЦДТ је објавио да је у другом кругу избора гласало 70,7 одсто бирача, односно око 383.300 грађана.

То је, према подацима ЦДТ-а, 7,7 одсто већа излазност у односу на први круг избора 19. марта.

РТ Балкан у штабу председничког кандидата Јакова Милатовића

У прес центру изборног штаба председничког кандидата Јакова Милатовића у овом тренутку је близу 50 камера и око 120 новинара и сниматеља.

Овде су телевизијске екипе највећих светских агенција, од Ројтерса, АП-а, Ал Џазире, па до РТ Балкана.

У прес центру изборног штаба најављено да ће се Милатовић новинарима обратити око 23 часа, а пре тога у 21 и 22 сата чланови председништва Покрета "Европа сад".

Затворена бирачка места

Бирачка места у другом кругу избора за председника Црне Горе затворена су у 20 часова, а излазност до 19 сати процењена је на око 67 одсто, а следе прве процене изборног резултата.

Биралиште у бјелопољском селу Кање, где је гласање било накратко прекинуто, биће отворено до 21 сат, рекли су из ЦДТ-а.

Излазност до 19 часова

ЦеМи јавља да је до 19 часова гласало 66,9 одсто бирача, а до затварања бирачких места остало је мање од једног сата.

Према подацима Центра за демократску транзицију у Црној Гори је до 19 сати на биралишта изашло 67,1 одсто бирача.

На северу земље до 19 сати гласало је 66,8 одсто бирача, а у првом кругу 59,8 процената, јавља ЦДТ.

У централној регији гласало је 71,5 одсто бирача, а у првом кругу 66,1 одсто. На југу је гласало 58,9 одсто бирача, а у првом кругу 52,5 процената.

Излазност до 18 часова

Из Центра за демократску транзицију (ЦДТ) саопштили су да је излазност на председничким изборима до 18 сати 62,7 одсто, односно да је гласало око 339.900 бирача.

Излазност у истом периоду 19. марта била је 56,6 одсто.

На северу земље до 18 сати гласало је 62,7 одсто бирача, у централној регији 66,8 одсто, док је на југу до 18 сати гласало 54.5 одсто бирача.

Највећа излазност до 18 часова у другом кругу председничких избора забележена је у Шавнику - 82.39 одсто, подаци су Државне изборне комисије.

Прекинуто гласање код Бијелог Поља

У Кањама код Бијелог поља прекинуто је гласање јер је поломљена бирачка кутија, јављају "Вечерње новости".

Један грађанин је, наиме, показао попуњен гласачки листић, а потом је уследила препирка између чланова бирачког одбора и на крају ломљење кутије.

Излазност до 17 часова

Излазност до 17 сати је 58,7 одсто, саопштено је из ЦеМи-ја, што је шест одсто више у односу на први круг.

У јужној регији до 17 сати гласало је 52,4 одсто уписаних бирача, централној 62,8 одсто и у северној регији 57,6 процената.

У Српској до 15 сати гласало више од 60 одсто мештана

У селу Српска у Зети до 15.30 сати гласало је 77 од 128 уписаних бирача, то јест 60,16 одсто.

У бирачком одбору у овом селу кажу да је одзив бирача доста бољи него у првом кругу председничких избора.

У првом кругу, у овом селу на путу између Подгорице и Голубоваца, од 128 уписаних бирача гласало је 96 људи.

Мештани са којима смо причали кажу да ће број оних који су гласали у другом кругу свакако бити већи.

Излазност до 15 сати

Према Подацима ЦДТ-а, у другом кругу председничких избора у Црној Гори, до 15 сати гласало је 49,8 одсто или око 270.300 бирача, а у првом кругу до 15 сати гласало је 45,4 одсто бирача.

На северу земље до 15 сати гласало је 50 одсто бирача, у централној регији 53,8 одсто, а на југу је до 15 сати гласало 41,9 одсто бирача.

ЦеМи је објавио да је до 15 сати гласало 50,2 одсто бирача.

РТ Балкан у Тузима: Одзив мањи или осетно мањи него у првом кругу

У Тузима процена је чланова бирачких одбора излазност је у другом кругу мања него у првом кругу, када је, генерално, одзив бирача у овом крају био слаб, јавља наш репортер са лица места.

Тако је и на бирачком месту број 28 у Карабучком пољу, до 14 сати од 635 уписаних бирача, гласало је 132, односно 20,8 одсто, а на бирачком месту број 29 у истом насељу, од 598 уписаних гласало је 176, или 29 одсто. 

На бирачком месту број 1 у ОШ "Махмут Лекић" од 753 гласало је 168, или 22,3 одсто, док је на бирачком месту број 2 у овој школи, од 888 уписаних гласало 195 или нешто мање од 22 одсто. 

На овим бирачким местима чланови БО кажу да је одзив или мањи или осетно мањи него у првом кругу.

Одзив мањи због Рамазанског поста?

Грађани Тузи, са којима је репортер РТ Балкан разговарао, овако слаб одзив оправдавају и чињеницом да је у току Рамазански пост, па мисле, да ће већи број гласача, изаћи на биралишта, пред ифтар, односно до 19 сати. 

Како јавља наш репортер, што се тиче дијаспоре, на путу од Подгорице до Тузи, и у самом центру варошице на двадесетак километара од Подгорице, данас између 14 и 15 сати видео је и три возила са таблицама градова из Западне Европе. 

Абазовић: Сви гласајте слободно, релаксирано, убеђен сам у победу Јакова Милатовића

Премијер Црне Горе у техничком мандату Дритан Абазовић, после гласања у другом кругу председничких избора, апеловао је на грађане да гласају слободно и релаксирано, те да се нови председник Црне Горе изабере у достојанственој атмосфери и изнео очекивање да ће за председника бити изабран Јаков Милатовић.

"Лично не очекујем никакву неизвесност. Убеђен сам да ће Црна Гора ноћас добити новог председника Јакова Милатовића. То ће означити, крај политике деведесетих на овим просторима, и формално и суштински", рекао је он после гласања у Стар Цафеу на улцињском Пристану, саопштио је његов кабинет.

Абазовић је оценио да будућност припада новим људима који могу да унесу нову вредност у политички живот Црне Горе, и да заједнички граде европску будућност.

"Сви гласајте слободно, релаксирано. Уживајте у лепом времену у Црној Гори. И надамо се да ће вечерас поражени честитати победнику, а од сутра да сви засучемо рукаве и градимо лепшу и бољу будућност", поручио је он.

ЦДТ уочава низ неправилности и инцидената на бирачким местима

У Подгорици, на бирачком месту у Основној школи "Владимир Назор", данас је дошло до инцидента  када је оштећена гласачка кутија након оправданог поништавања два гласачка листића због повреде тајности гласања, саопштио је Центар за демократску транзицију, који прати други круг председничких избора у Црној Гори. 

ЦДТ је такође навео да се на бирачком месту број 49 у Основној школи "Милочани" у Никшићу на лицу места попуњавају захтеви за гласање путем писма, што је супротно закону, јер ти захтеви морају бити потписани од стране бирача.

На бирачком месту број 37 у Основној школи у Страховом Долу у Пљевљима и бирачком месту број 106-Д у Дому омладине Доња Горица у Подгорици од почетка гласања нису присутни сви чланови бирачког одбора, саопштио је ЦДТ, а пренела је РТЦГ.

"На бирачким местима у месној заједници Загорич у Подгорици није видно истакнута застава Црне Горе, што је супротно правилима о уређењу бирачких места", навео је ЦДТ.

ЦеМИ: До 13 сати гласало 39 одсто бирача

ЦeМИ је саопштио да је у другом кругу председничких избора у Црној Гори до 13 сати гласало 39 одсто бирача.

У односу на излазност у првом кругу излазност је већа за четири одсто, преноси портал РТЦГ.

Према подацима ЦЕМИ, у јужној регији до 13 сати гласало 33,5 одсто уписаних бирача, у централној 41,8 одсто, а у северној регији 39,1 одсто.

Никшићка полиција испитује више грађана: Дошли до партијског штаба да траже "путне трошкове"?

Никшићка полиција прикупља обавештења од више грађана који су затечени у штабу једне партије, а који су, како је незванично саопштено "Вијестима", дошли да траже да им се надокнаде "путни трошкови".

Према истим информацијама, проверавају се и друге локације у Никшићу на којима се наводно налазе партијски штабови.

Полиција је јуче у више градова спровела акције на откривању и спречавању злоупотреба у сусрет председничким изборима.

Претресано је више локација, а ради се на прикупљању доказа и изјава особа за које су постојале информације да су починиле кривична дјела.

Подгоричка полиција је у једном од претреса нашла изборни материјал са именима и ознакама, док су у другом пронашли бирачке спискове и копије личних карата, речено је "Вијестима" незванично из полиције.

Такође, полицији и тужилаштву у Бијелом Пољу је пријављено да су непознате особе покушале да узму личне карте од корисника тамошњег Дома старих и других особа, како би их спречили да гласају у недељу.

ЦeМИ: Пријављено да члан БО у Тузима даје гласачима новац

У Тузима на бирачком мест 16 грађанка је пријавила да члан бирачког одбора појединцима даје новац, односно грађанима који долазе на гласање. У пријави се потврђују три, уз навођење да постоје сазнања о још неколико идентичних случајева, саопштено је из ЦеМИ-ја.

ЦeМИ и ЦДТ надгледају регуларност спровођења избора и евидентирају неправилности током изборног дана.

ЦДТ: До поднева гласало 31,1 одсто бирача

Према подацима Центра за демократску транзицију, до 12 сати гласало је 31,1 одсто бирача односно приблино 168.700 уписаних бирача. То је нешто мало више од једног процента у односу на први круг, када је у исто време излазност била 29,9 одсто.

Гласао Мило Ђукановић: Не размишљам о поразу

Кандидат Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић гласао је данас на председничким изборима у Црној Гори.

Ђукановић је на бирачко место у Основној школи Саво Пејановић у центру Подгорице стигао у пратњи супруге Лидије.

"Сигуран сам у своју изборну победу. О поразу и не размишљам", навео је Ђукановић након гласања.

Додао је да ће, ако пораз ипак доживи, Милатовићу, наравно, честитати, јер су честитали и 30. августа 2020. године. Искористио је и прилику да поново прикаже антисрпске сентименте.

"Од Србије очекујем да престане са намерама да уређује живот Срба у Црној Гори, јер живот Срба у Црној Гори трба да уређује Црна гора", поручио је Ђукановић додајући да је то "прво слово абецеде независности једне државе"

Зашто гласачке кутије у Црној Гори нису провидне већ плаве?

Посматрачке мисије су пје неколико година затражиле да гласачке кутије више не буду провидне, јер је због грамаже папира који се користи за штампање гласачких листића било веома лако видети за кога је бирач гласао, објаснила је извршна директорка подгоричког Центра за мониторинг и истраживање (ЦеМИ) Ана Ненезић.

"Гласачке кутије на бирачким местима у Црној Гори, нису провидне, а разлог за то је – дебљина папира који се користи за израду гласачких листића", објаснила је Ненезић.

Марко Милачић гласао у Подгорици: Данас стављамо тачку на Мила Ђукановића

Лидер Праве Црне Горе и посланик у парламенту Марко Милачић гласао је на бирачком месту ( 65-а) Пореска управа Црне Горе Подгорица.

"Данас стављамо тачку на Мила Ђукановића. Изађите, гласајте, упишите се у историју", поручио је лидер Праве Црне Горе.

ЦДТ: До 11 сати гласало 21,6 одсто бирача, излазност за проценат већа него у првом кругу

Према подацима Центра за демоктратску транзицију до 11 часова гласало је 21,6 одсто или око 117 300 бирача, саопштили су из центра.

"На северу земље до 11 сати гласало је 21.2% бирача, а у првом кругу 19.8% бирача.
У централној регији гласало је 23.7% бирача, а у првом кругу 22.9% бирача.
На југу гласало је 18.1% бирача, а у првом кругу 17.2% бирача", подаци су ЦДТ-а. 

Испред БМ дошло до потезања ножа, сукоб није повезан са изборним процесом

"Испред бирачког места у улици Новака Милошева дошло је прво до вербланог сукоба између два лица, а потом и до употребе ножа на штету једног лица", огласила се на Твитеру Управа полиције.

"Догађај није повезан са изборним процесом, већ је реч о ранијем сукобу између чланова породице", пише у твиту Управе полиције.

Митрополит Јоаникије гласао на Цетињу

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски  Јоаникије гласао је јутрос, на председничким изборима на бирачком месту у Библиотеци и читаоници "Његош" на Цетињу.

Ковачевић: Не треба правити полицијски час од изборног дана и плашити грађане

Програмска директорка ЦДТ-а Милица Ковачевић навела је да полиција може да дође на гласачко место једино ако је позвана, због кршења јавног реда и мира.

"Што се тиче саме процедуре избора, заиста не треба правити полицијски час од изборног дана и плашити грађане. На бирачким местима постоје процедуре и нема потребе да се подижу тензије", истакла је Ковачевић.

Честа употреба телефона и сликање гласачких листића на БМ у Црној Гори

Посматрачи и грађани пријављују честу употребу мобилних телефона на бирачким местима, као и фотографисање гласачких листића, према подацима ЦеМИ-ја.

Најчешћа неправилност, према подацима ЦЕМИ-ја, представља повреду одредби о тајности гласања из члана 69а и кршење чл. 71а Закона о избору одборника и посланика, којим је забрањена употреба електронских уређаја за комуникацију у просторији за гласање.

ЦеМИ: Председница БМ ограничава приступ информацијама о процесу гласања посматрачу ЦеМИ-ја

Центар за истраживање и мониторинг који прати изборе у Црној гори објавио је на Твитеру да председница бирачког места број 6 у Бару ограничава приступ информацијама о процесу гласања посматрачу ЦеМИ-ја.

Такође, из ЦеМИ-ја јављају и да су неправилности уочене у Будви.

Јаков Милатовић гласао у Подгорици: Не сумњам у своју победу

Кандидат Покрета "Европа сад" Јаков Милатовић гласао је данас на председничким изборима у Црној Гори. Милатовић је на бирачко место у Подгорици стигао у пратњи супруге.

Изјавио је да нимало не сумња у своју победу и да је разлика у 70.000 гласова у његову корист из првог круга недостижна за Ђукановића.

"Уколико и буде некаквих проблема на бирачким местима. Нико не треба да сумња да је Мило Ђукановић креатор тих проблема. 

Иначе, Милатовић је на галсање дошао без личне карте. Тек испред БМ установио је да нема лични документ, па је морао да се врати кући. То је новинарима објаснио тиме што га је супруга у последњим тренутку саветовала да промени одело, па је лична карта остала у том старом оделу, али је грешка брзо  исправљена. 

Његов покрет позвао је грађане да у што већем броју изађу на изборе.

У Подгорици бирач насрнуо на чланове бирачког одбора, реаговала и полиција

ЦеМИ је саопштио да је на бирачком месту 25А у Подгорици бирач користио телефон на бирачком месту сликајући гласачки листић, што је повреда одредби о тајности гласања из члана 69а и супротно члану 71а Закона о избору одборника и посланика којим је забрањена употреба електронских уређаја за комуникацију у просторији за гласање.

"Након упозорења Бирачког одбора, бирач је насрнуо на чланове БО и отворио гласачку кутију. Полиција је изашла на бирачко место", саопштено је из ЦеМИ-ја.

ЦДТ: До 9 сати гласало 6, 8 одсто уписаних бирача

Према подацима Центра за демократску транзицију (ЦДТ) до девет сати гласало је 6,8 одсто уписаних бирача или око 36.750 бирача.

Уочене прве неправилности на бирачким местима

Центар за мониторинг и истраживање (ЦеМИ) саопштио је да у Никшићу – МЗ Драгова лука, на бирачком месту 17 члан бирачког одбора наглас изговара име и презиме бирача од самог почетка гласања.

"Сходно члану 69 Закона о избору одборника и посланика (ЗИОП), члану бирачког одбора који врши идентификацију бирача, као и осталим члановима бирачког одбора забрањено је да, у било којој форми", навели су из ЦеМИ-ја.

Из ЦеМИ-ја су навели да се у Подгорица у Булевару Светог Петра Цетињског, на 30 метара од бирачког места 14 налази билборд на којем је реклама за кандидата Јакова Милатовића.

"Закон о избору одборника и посланика забрањује истицање симбола политичких странака и другог пропагандног материјала, којима се може утицати на опредељење бирача на бирачком месту и на 100 метара од бирачког места", навели су из ЦеМИ-ја.

Полиција спровела акције у спречавању злоупотребе изборног процеса

"Полиција Црне Горе у сарадњи са државним тужилаштвима, у више градова спровела активности на откривању и спречавању потенцијалних кривичних дела у вези злоупотребе изборног процеса", наводе на Твитер налогу Управе полиције Црне Горе и апелују на све грађане да се придржавају закона, јер ће, у супротном, сви који крше закон без изузетка бити процесуирани.

До осам часова гласало 2,9 одсто бирача

Бирачка места отворена су од седам ујутру, а у првих сат времена, до осам часова гласало је 2,9 одсто или око 15480 уписаних бирача.