Вучић: Очекујем да Милатовић ускоро посети Београд

Председник Србије Александар Вучић подсетио је да је прошло годину дана откако је победио на председничким изборима, и да су многи тада рекли да ће Србија увести санкције Русији, а то се није догодило

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, поводом избора у Црној Гори, да се Србија понашала озбиљно, и није се мешала у унутрашња питања те државе.

"Видео сам шта регионални медији пишу, да је Вучић победио, али нисам ја победио у Црној Гори, победио је господин Милатовић и политичке снаге које су га подржале. Што се тиче односа према мени у Црној Гори, ми се нисмо мешали у изборе, понашали смо се озбиљно и одговорно. Честитао сам Милатовићу, а пре неколико минута сам разменио и поруке са њим. Верујем да ће, када прође инаугурација, једно од првих места које ће посетити бити Београд", казао је Вучић након састанка са премијерком Италије Ђорђом Мелони у Верони.

Пре годину дана рекли су да ће Србија увести санкције Русији, то се није догодило

Председник Србије је подсетио да је прошло годину дана откако је победио на председничким изборима, и да су многи тада рекли да ће Србија увести санкције Русији.

"Пре годину и месец дана, у јеку изборне кампање, када је почео сукоб у Украјини, сви су говорили да су против санкција, а ја сам морао да будем опрезан знајући шта нам је чинити, јер ја не смем све да откривам. То је као у спорту, не можете све да прикажете противнику, ономе ко чека вашу грешку, нешто морате да сакријете. Нисам желео да будем тако гласан као они, а од све њихове храбрости тамо 3. априла сви су постали велики заговорници увођења санкција. Али да вам кажем, то је једна од милион лажи", појаснио је председник.

Вучић је, одговарајући на питање како се европски пут и евроинтеграције Србије уклапају са неувођењем санкција Русији, рекао да је Италија као и све друге земље Европе увела санкције. Додао је да се то не уклапа, али да је Мелони о томе говорила још у Тирани, као и данас.

"Могу да кажем да госпођа Мелони жели да нас чује и саслуша и хвала јој на томе. Наша позиција није лака, зато морамо да радимо још много више, то је за нас најважније. Када то урадимо, тада је наша позиција много јача и тада смо снажнији", рекао је Вучић.

Мелони до краја године у Србији

Вучић је у обраћању медијима саопштио да очекује да ће премијерка Италије пре краја ове године посетити Србију.

"Данас смо господин Еди Рама и ја имали важан састанак са премијерком Италије. Половину времена сам искористио за билатералне односе са Србијом, док је други део искористио Рама за разговор о билатералним односима са Албанијом", каже Вучић.

Нагласио је да је било речи и о односима са Европском унијом, чему се Србија нада и какву врсту подршке очекује.

"Изашли смо са идејама према ЕУ и данас смо замолили Мелони да својим ангажманом пружи додатну подршку по различитим питањима. Захвалио сам се на изврсном ангажману целе италијанске владе, која неупоредиво већу пажњу посвећује Западном Балкану, иако не могу да говорим ништа лоше о претходној", објаснио је председник Србије.

Србија захвална због подршке коју јој Италија пружа на европском путу

Вучић је нагласио да му је привилегија и част што је са премијерком Италије и премијером Албаније Едијем Рамом обишао сајам вина.

"Србија и регион Балкана могу да се поносе својом винском индустријом и зато је веома важно што су наша вина данас представљена на једном од највећих сајмова вина у Европи", написао је Вучић на Инстаграму.

Нагласио је да је Србија захвална због подршке коју јој Италија пружа на европском путу, као и да две државе настављају да јачају сарадњу у многим областима.

"Са радошћу очекујемо да узвратимо гостопримство премијерки Мелони и њеном тиму у Београду", напоменуо је Вучић.

Уочи овог сусрета, Вучић и Мелони су јуче разговарали телефоном.