Цвијановић: Опозиција зна да би изгубила и на поновљеним изборима

Потпредседница СНСД-а указује да за одржавање нових избора не постоје услови, као и да страном фактору у БиХ треба неред и хаос

Потпредседница СНСД-а Жељка Цвијановић указала је на, како је навела на свом Инстаграм профилу, "нову подвалу у режији политичке, незаконите и некредибилне Централне изборне комисије" да прогласи резултате за ФБиХ и понови изборе у Републици Српској, настојећи да тако дестабилизује и баци мрљу на Српску.

Цвијановићева је навела да се то ради јер је кандидат ПДП-а за председника Српске Јелена Тривић убедљиво поражена у трци за председника Републике.

"Док чланице ЦИК-а, у време док се спроводи постизборни процес, иначе препун девијација и незаконитости, тумарају по белом свету, ЦИК наставља са својим подвалама. Да је све у дослуху са странцима и опозицијом, својим изјавама потврђују и представници ПДП-а и СДС-а", навела је Цвијановићева на Инстаграму.

Цвијановић додаје да опозиција зна да би изгубила и на неким неоправдано поновљеним изборима, за чије одржавање не постоје услови, али желе да се свете грађанима, јер их нису изабрали, тако што би се одложила имплементација изборних резултата.

На питање шта је циљ таквог понашања опозиције у Републици Српској и страних фактора, Цвијановићева је одговорила да опозиција зна да није "покрадена" на изборима, али њима и страном фактору треба неред и хаос, као и да "покушавају да баце мрљу на комплетан изборни процес у Републици Српској да би испало како је кобајаги све у реду у ФБиХ, а кобајаги ништа не ваља у Српској".

"Познато је да у свим досадашњим изборним процесима Република Српска показује капацитет да прва формира власт и одржи континуитет рада институција, што је трн у оку појединим странцима. С друге стране, у ФБиХ ни резултати избора из 2018. никад нису имплементирани, а и раније се каснило, као што је случај и са формирањем Савета министра где се то дешава са озбиљним кашњењем у односу на Републику Српску", нагласила је Цвијановићева за Срну.

Опозицији су пуна уста приче о наводним манипулацијама током изборног дана, рекла је Цвијановићева, а кад се мало боље погледа онда се види шта су они радили.

"Знајући како се током незаконитог контролног пребројавања уписивала нула уместо 157 гласова које је освојио Милорад Додик на једном бирачком месту, имамо разлог за сумњу да се организовано манипулише током тог процеса. Као један од многобројних примера може послужити и онај где је председник Месног одбора Мотике и члан Градског одбора СДС Бањалука био пријављен као члан Бирачког одбора у име СДА", рекла је Цвијановићева.

На констатацију Срне да је након Општих избора у БиХ ЦИК само у функцији изазивања хаоса, Цвијановићева је рекла да у прилог томе говори и незаконита наредба о преурањеном пребројавању, која је сасвим супротна тврдњи чланова те комисије коју су дали само два-три дана раније кад су рекли да захтев опозиције није у складу са законом, а након тога, ипак, доносе незакониту наредбу.

"Током незаконитог и преурањеног пребројавања лагали су да недостају материјали са 61 бирачког места у Добоју, онда су сами давали противречне изјаве да је то можда 20 врећа, да би се испоставило да је све најобичнија лаж, али и јасан показатељ да је овај ЦИК апсолутно неспособан и недорастао задатку, осим тога што је и недопустиво и коначно незаконито везан за политичке партије ПДП и СДС", навела је Цвијановићева.

Она је додала да након избројаних отприлике једне трећине гласова пристиглих поштом из иностранства они заустављају овај процес и почињу незаконито контролно поновљено пребројавање гласова са редовних бирачких места.

"Кад су видели да то пребројавање не мења изборни резултат јер потврђује да је кандидат СНСД-а за председника Републике Српске Милорад Додик убедљиви победник избора, а његов противкандидат Јелена Тривић убедљиви губитник, онда заустављају, па потом успоравају скоро до минимума незаконито контролно пребројавање, а враћају се редовном бројању пристиглих гласова путем поште", додаје председница Српске.

Потом су рекли да је циљ да се у оквиру законског рока прогласе прелиминарни резултати, то је 22. октобар, а онда кроз разна успоравања и махинације током пребројавања настоје да пролонгирају тај рок, истакла је Цвијановићева, додавши да то све указује каква је улога ЦИК-а у овом изборном процесу.

Цвијановићева је оценила да је ЦИК неспособан, некредибилан и дубоко заглибљен у незаконитост.