Србија и Балкан

Жофре: Не постоји рок за Србију да уведе санкције Русији

Тешко је у овом тренутку дати одговор о последицама по Србију уколико се не прикључи одлукама ЕУ, тврди шеф Делегације ЕУ
Жофре: Не постоји рок за Србију да уведе санкције Русији© Фото Танјуг/АП

Шеф Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији Емануел Жофре рекао је да питање усклађивања Србије са спољном и безбедносном политком Европске уније није ново и да "не постоји рок који је дат Београду" да уведе санкције Русији.

Жофре је, у интервјуу за недељник "Време", oбјаснио да питање усклађивања Србије са спољном и безбедносном политком Европске уније присутно од самог почетка приступних преговора.

Он је нагласио да то питање "привлачи пажњу" у европским престоницама и Европском парламенту, и да ЕУ цени то што је "Србија у неколико наврата у Генералној скупштини УН, заједно са чланицама ЕУ и 142 земаља, осудила анексију украјинских територија", додајући да "у Унији постоје очекивања да Србија уради и више од тога".

Очекивања из Брисела

"Не постоји никакав рок који је дат Београду (да уведе санкције Русији), али то питање привлачи велику пажњу у европским престоницама, у Европском парламенту и уопште у Бриселу, јер је то питање које се тиче будућности целог континента, наше безбедности и нашег просперитета", нагласио је Жофре.

Према његовим речима, Европска комисија је у овогодишњем извештају утврдила да је Србија по питању усклађивања спољне и безбедносне политике назадовала, али да се "они надају да ће се у потпуности прикључити заједничком супротстављању руској агресији".

Чињеница је да је Србија у Генералној скупштини УН-а, истакао је Жофре,"осудила илегалну руску анексију украјинских територија, па су уз изоловану Русију остале само четири државе. Али бисмо свакако волели да видимо више од тога, и у том погледу постоје очекивања и у свим европским престоницама и у Бриселу".

Последице по Србију

Жофре је на питање да ли је на нивоу Европске комисије донета нека одлука о последицама по Србију уколико се не прикључи санкцијама Брисела против Русије, рекао да је у овом тренутку тешко дати одговор на то питање и да се "политика води у складу са околностима", као и да постоји "изражена жеља да се види усклађивање Србије са политиком ЕУ", и да је у том смислу "веома важно да Србија пошаље снажну геостратешку поруку".

Како је навео Жофре, из ЕУ разумеју разлоге и мотивацију одлука које доноси Србија, јер се она налази у "специфичној" ситуацији, али да је "сама Србија утврдила приступање ЕУ као своје стратешко опредељење". 

Он је изразио уверење да је "судбина Србије да буде део Европске уније" и нагласио да је то и у интересу Брисела. "То је геополитичка инвестиција у коју улажемо. И то је постало веома јасно".

Жофре је закључио да је Европска унија једини ентитет који, са нуђењем чланства као коначног исхода, може да понуди решења свих проблема са којима се суочава Западни Балкан, а који су наслеђени из прошлости.

image
VV inauguration
banner