ЕПС усвојио нови статут, постаје акционарско друштво у стопроцентном власништву државе

Новим статутом је предвиђено да ће претежна делатност ЕПС-а бити производња електричне енергије, а трговина струјом истакнута као једна од делатности ЕПС-а

Надзорни одбор Електропривреде Србије (ЕПС) данас је усвојио нови статут који предвиђа трансформацију тог јавног предузећа у акционарско друштво, потврђено је Танјугу у Министарству енергетике.

ЕПС ће бити акционарско друштво затвореног типа у 100 одсто власништву државе. Три члана Надзорног одбора су данас гласала за и једна је био уздржан.

Нови статут је усвојен после нових преговора са синдикатима и додавања новог става, према коме ће ЕПС наставити да обавља јавно снабдевање електричном енергијом у складу са лиценцом Агенције за енергетику из 2016. године, а која истиче 2026.

Новим статутом је предвиђено да ће претежна делатност ЕПС-а бити производња електричне енергије, а трговина струјом истакнута као једна од делатности ЕПС-а.

Министарство рударства и енергетике је јутрос саопштило да је заједно са Владом Србије извршило консултације са синдикатима и да је након пажљивог разматрања свих сугестија различитих представника подељеног Синдиката радника ЕПС-а на предлог статута усвојен предлог који ће осигурати да запослени имају свог представника у управљачким органима компаније.

Прихваћен је захтев да запослени имају свог представника у органима и дефинисано је да један члан Надзорног одбора буде представник запослених.

Када је у питању захтев да претежна делатност ЕПС-а мора уз производњу електричне енергије обухватити и трговину електричном енергијом, укључујући и снабдевање, јесте позитивна промена, имајући у виду да се првобитно захтевало задржавање трговине електричном енергијом као претежне делатности, а да производња електричне енергије буде наведена у осталим делатностима.

Овај захтев, на начин на који је формулисан, није могао да се прихвати јер је Законом о привредним друштвима прописано да друштво има једну претежну делатност, која се региструје у складу са законом о регистрацији, а може обављати и све друге делатности које нису законом забрањене, независно од тога да ли су одређене оснивачким актом, односно статутом.

С друге стране, како би се изашло у сусрет захтеву синдиката, додат је део у предлог статута којим се наглашава да поред претежне и осталих делатности, Друштво обавља и делатност "трговина електричном енергијом".

"Подсећамо да ни у једном предлогу Статута трговина електричном енергијом није била искључена из делокруга делатности које би ЕПС обављао. Додатно, у прелазним и завршним одредбама предлога статута, додат је нови став којим се уређује да друштво наставља да врши јавно снабдевање електричном енергијом у складу са издатом лиценцом Агенције за енергетику Републике Србије из 2016. године и законом којим се уређује енергетика", наводи Министарство енергетике.

Такође, у вези са констатацијом да је једночлана скупштина неприхватљива, министарство указује да је чланом 198. Закона о привредним друштвима прописано да у једночланом друштву функцију скупштине врши једини члан друштва.

Такође, овај захтев или констатација ни на који начин није повезана са питањима из делокруга рада синдиката нити питањем побољшања права радника, те се поставља питање по ком основу један део представника синдиката одређује да ли ће владу, која представља оснивача, односно Републику Србију, представљати у Скупштини Србије једно или више лица.

Спровођење одлуке владе из 2014. године је неопходан први кораку ка реформи ЕПС-а којом ће се управљачки органи професионализовати, за шта постоји сагласност струке, владе и запослених, кажу у министарство.

Професионално руководство ће довести до ефикаснијег пословања и учинити ЕПС регионалним енергетским гигантом, што је крајњи циљ владе којем се тежи предложеном трансформацијом и преласком из јавног предузећа у акционарско друштво затвореног типа, 100 одсто у власништву државе, навели су из министарства.