Србија и Балкан

Амбасадор Ватикана: Света Столица остаје принципијелна у ставовима о КиМ

Амбасадор Ватикана, као папин представник, навео је да се за нунције некада говорило да су они папине очи, папине уши, а понекад можда и папина уста
Амбасадор Ватикана: Света Столица остаје принципијелна у ставовима о КиМ© Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

Света Столица остаје принципијелна у својим ставовима када је реч о једнострано проглашеној независности тзв. Косова, изјавио је данас у Суботици апостолски нунције, амбасадор Свете Столице у Србији, надбискуп Санто Ганђеми.

"Што се тиче политике Свете Столице према Србији, она се није мењала од сусрета папе Фрање и председника Вучића из 2019. године. Света Столица остаје принципијелна у својим ставовима када је реч о једнострано проглашеној независности Косова. Наравно да пратимо све оно што се овде дешава у дијалогу између две стране и, такође, као верници молимо за то да се нађе решење које је прихватљиво за обе стране, мир и стабилност о којој сањају ови народи", казао је новинарима апостолски нунције Ганђеми.

Амбасадор Ватикана, као папин представник, навео је да се за нунције некада говорило да су они папине очи, папине уши, а понекад можда и папина уста.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић састао се надбискупом Сантом Ганђемијем, који ће у Суботици боравити до недеље.

"Дотичући се односа између наше земље и Свете Столице, који, подсетићу, датирају од марта 1920. године, сложили смо се с оценом да су билатерални односи Србије и Свете Столице подигнути на много већи ниво званичном посетом председника Србије, Александра Вучића, Ватикану у септембру 2019. године. Искористићу и ову прилику, као што сам то учинио и у нашем разговору, да надбискупу Ганђемију у име Града Суботице и лично име изразим захвалност на принципијелном ставу Свете Столице и по питању поштовања суверенитета и територијалне целовитости Републике Србије, и по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова, као и на подршци коју пружа Србији у процесу европских интеграција", истакао је градоначелник Бакић.

image