Милатовић: Моја позиција о питању "геноцида" у Сребреници је јасна

Јаков Милатовић поновио је да је за њега независност тзв. Косова неспорна чињеница

Новоизабрани председник Црне Горе Јаков Милатовић рекао је да је његова позиција по питању наводног геноцида у Сребреници врло јасна, као и да осуђује све злочине који су се догодили и у Јасеновцу, Пиви, Велици, те поновио да је "косовска" независност за њега неспорна чињеница.

"Међународни суд је био врло јасан и донео одлуку кад је у питању Сребреница. Врло је важно да је Међународни суд негде индивидуализовао геноцид у Сребреници. Моја позиција је у том смислу врло јасна, црногорски парламент је, такође, донео резолуцију кад је у питању Сребреница. Врло је важно да као регион, заједнички, донесемо суд о прошлости која је била тешка", рекао је Милатовић у интервјуу за "Алџазиру Балканс".

Милатовић је казао да је реч о прошлости која је имала једну Сребреницу, али и један Јасеновац, прошлости која је имала и у Црној Гори ствари попут великог злочина у Пиви, Велици...

"То су све ствари које јасно осуђујем", навео је Милатовић у најави за вечерашњи интервју.

Иако је Милатовић прогласио да се у Сребреници догодио геноцид, стручњаци, међу којима је и израелски историчар специјализован за изучавање историје холокауста, Гидеон Грајф, јасни су у тврдњи да то није тако.

"У нашој комисији имали смо стручњаке за бројање и израчунавање броја жртава и установили су тај број. Тај број треба бити записан у историји, ни мање, ни више. Наравно, свака смрт је трагедија, ужасна, тога смо свесни, али број жртава је такође битан. Дакле, дали смо оквир дефиниције, не ради се о геноциду, и то ћу поновити стотину хиљада пута, није почињен геноцид, а број жртава је око 3.700", рекао је раније Грајф.

Грајф је појаснио значење појма "геноцид", наводећи да је то термин који је историчар јеврејско-пољског порекла Рафаел Лемкин увео 1945. године, а односи се '"а намеру једне групе да потпуно уништи други народ".

Он је нагласио да Срби никада нису имали такав план, ни у Сребреници нити на било ком другом месту. Насупрот томе, додао је, када погледате Независну Државу Хрватску, постојао је план да трећина Срба буде убијена, трећина протерана, а трећина покрштена, тј. да промени веру.

Милатовић је поновио да је за њега независност тзв. Косова неспорна чињеница и да је "Русија извршила агресију на Украјину".