СДА: Међународна заједница жмури на сецесионистичку политику Републике Српске

Крајње је време да босанскохерцеговачко правосуђе санкционише сецесионисте због упорних и директних претњи рушењем уставноправног поретка БиХ, наводе из СДА

Странка демократске акције (СДА) Бакира Изетбеговића реаговала је на изјаву председник Републике Српске Милорада Додика о могућности да Српска постане независна држава, тврдњом да је реч о "претњи" и да је то "последњи аларм за босанскохерцеговачко правосуђе".

"Његово провокативно негирање геноцида и отворено најављивање сецесије директна је последица слабости и двоструких аршина међународне заједнице, која жмури на сецесионистичку политику власти РС и континуирано обесправљивање Бошњака који живе у том ентитету, док истовремено тренира строгоћу према бошњачким представницима", тврде из СДА.

Уместо да спроводе свој мандат и искористе овлашћења и, како наводе, зауставе Додика, део држава чланица Савета за спровођење мира и Канцеларија високог представника (ОХР) користе овлашћења за покушаје дисциплиновања оних Бошњака који се супротстављају сецесионистичким политикама, наводе из СДА.

"Крајње је време да међународна заједница коначно одустане од неодговорне, кратковиде и кукавичке политике која нас је довде довела, и крајње је време да босанскохерцеговачко правосуђе санкционише сецесионисте због упорних и директних претњи рушењем уставноправног поретка Босне и Херцеговине", наводи се у реакцији.

Из СДА кажу да ће се даље игнорисање таквих отворених претњи и толерисање апартхејда у којем живе Бошњаци у ентитету РС, али и, како наводе, неравноправности која покушава да им се наметне на простору целе Босне и Херцеговине, сасвим сигурно одразити на односе у БиХ и стабилност у целом региону.

Додик је јуче рекао да он није устао једно јутро "и из чиста мира ставио на сто могућност да Република Српска постане независна држава", већ да Српску на ту могућност наводе упорне антиуставне и антидејтонске изјаве, попут најновијих о имовини.

"Када из Сарајева према РС долазе антиуставне и антидејтонске изјаве, нико од људи са којима смо направили договор о заједничким институцијама не реагује на начин да каже да су те изјаве лоше и да не доприносе атмосфери сарадње, па када одговорим на такве поруке онда сви скоче, па тако и (шеф дипломатије БиХ) Елмедин Конаковић", рекао је Додик за Срну.

На питање да прокоментарише изјаву Конаковића да би од сецесије, напуштања институција БиХ или њихове блокаде, највећу штету имали грађани РС, Додик је оценио да је "штета" што Конаковић није сугерисао Денису Бећировићу, Зукану Хелезу или Душки Јуришић да такав приступ, који су они заузели, не иде у прилог БиХ.

"Следећи пут, пре реакције на моју реакцију, нека виде одакле је кренула акција. Биће мање неспоразима ако то учини и Конаковић и остали. Ценим министра иностраних послова у Савету министара Конаковића и поруке сарадње које шаље, али његов курс очито не следе сви у ФБиХ, са којима смо договорили учешће у заједничким институцијама", поручио је Додик.