Србија и Балкан

Бивши амерички амбасадор: Србија нема прави разлог да се повинује притиску Запада

Вилијам Монтгомери каже да је иронично што Руси некадашње акције САД користе против њих
Бивши амерички амбасадор: Србија нема прави разлог да се повинује притиску Запада© Printskrin/N1

Западна дипломатија у дијалогу Београда и Приштине ради "у квадратури круга", рекао је бивши амерички амбасадор Вилијам Монтгомери за "Косово онлајн".

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, како наводи Монтгомери, инсистира да Србија призна Косово у садашњим границама и да оно буде примљено у УН, што Србија неће да уради.

Монтгомери каже да нема никакве информације о чему се разговара са страним дипломатама и оквиру самог дијалога, али да  на основу  вишегодишњег личног искуства по том питању може да каже да је већина урађеног покушај да се свако појединачно питање реши како би се избегао сукоб.

"Проблем који је створила ЕУ је поглавље 35. у преговорима са Србијом, које се бави Косовом, и требало је да буде поглавље које се отвара након што је све остало затворено. Да чланство у ЕУ буде гарантовано када се питање Косова реши. То би извршило прави притисак на Србију. Сада нема притиска, пошто је чланство Србије у ЕУ далеко из много разлога, од којих многи немају везе са Србијом. Заправо већина земаља ЕУ не жели даље ширење заједнице", објашњава Монтгомери.

Он истиче да је важно препознати и да је Курти "фиксиран" на Србију, како из политичких, тако и из личних разлога, као и да он уопште и не брине о економском благостању своје територије.

Курти, додаје Монтгомери, све заснива на добијању "виталне српске концесије" , а Запад притиска Србију да то прихвати.

"Србија нема прави разлог да се повинује. Има растућу економију и многа друга питања са којима се треба бавити. А, ЕУ нема шта конкретно тренутно да понуди Србији за овај уступак", рекао је бивши амбасадор.

Он се осврнуо и на ситуацију у Украјини и сличност са Косовом.

"Иронично је да је Косово одузето силом и против Резолуције 1244 Савета безбедности УН, а уз подршку Запада. Бранимо Украјину јер Русија исто то покушава да уради у тој земљи. Запад је оправдао кампању бомбардовања Србије због малтретирања косовских Албанаца. Руси оправдавају своју акцију у Украјини због малтретирања тамошњих етничких Руса. Дакле, иронично, Руси наше сопствене акције користе против нас", закључио је Монтгомери.

image