Канцеларија за КИМ: Србија спремна за наставак дијалога

Директор Петар Петковић са Габријелом Ескобаром разговарао о регистарским таблицама, спорним судским пресудама и о забрани уласка на КиМ

Београд je спреман за наставак преговора, али инсистира на спровођењу постигнутих договора, пре свега оног о формирању Заједнице српских општина, истакао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Он је, како преноси Танјуг, са замеником помоћника секретара за европске и евроазијске послове и специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, разговарао о перспективама за наставак дијалога Београда и Приштине, али и о питањима регистарских таблица, као и енергетике.

Петковић је нагласио да је српска страна испунила све кораке из енергетске мапе пута као и преузете обавезе из осталих споразума, постигнутих у бриселском дијалогу и скренуо је пажњу Ескобару на неке од спорних пресуда приштинских судова.

"Оваквим пресудама се Србима забрањује право на мишљење, слободу говора и изражавања и укидају све грађанске и демократске слободе", рекао је Петковић.

Подсећамо, председник Привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић осуђен је јуче на годину дана затвора због оптужби за "подстрекивање етничке мржње и нетрепељивости", а поводом његове изјаве да је Рачак измишљен.

Петковић је на састанку са Ескобаром истакао да Београд захтева пуно поштовање првог бриселског споразума којим се предвиђа да Срби морају бити већина у већу Апелационог суда у процесима који долазе из српских средина на Косову и Метохији.

Уз то, Петковић се осврнуо и на кршења споразума о званичним посетама којима му Приштина забрањује да буде са српским народом у покрајини.

"Упркос свему, Београд остаје суштински заинтересован за очување мира и стабилности на Западном Балкану и апелује да се одлучним политичким и дипломатским средствима спрече сви они који прете дестабилизацијом региона и новим конфронтацијама", закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију.