Србија и Балкан

Бивши директор полиције тзв. Косова: Имиџ полиције озбиљно нарушен саопштењима

Објављивање различитих саопштења о случају рањавања Србина Милана Јовановића озбиљно је наштетило "имиџу" косовске полиције, навео је бивши директор Рашит Ћаљај. Kao да је то, а не упуцавање човека, проблем
Бивши директор полиције тзв. Косова: Имиџ полиције озбиљно нарушен саопштењимаGetty © Ferdi Liman

Бивши директор полиције тзв. Косова Рашит Ћаљај изјавио је да је објављивање два различита саопштења полиције у случају рањавања Милана Јовановића, озбиљно нарушило имиџ полиције и "Косова", преноси "Косово онлајн".

Полиција је јуче ујутру саопштила да њени припадници нису учестовали у том инциденту, да би неколико сати касније саопштила да су четири полицијска службеника суспендована, један због сумње да је пуцао у Јовановића, а остала тројица да нису пријавила тај случај.

Ћаљај је за "Експрес" рекао да то што полицијски службеници нису пријавили случај у покушају да то сакрију, води на странпутицу Генералну дирекцију Косовске полиције.

"Објављивање саопштења Косовске полиције, прво да није било пуцња, односно да она није умешана у тај инцидент, а онда се испоставило другачије, озбиљно је наштетило полицији и 'држави', и на међународној арени", навео је Ћаљај.

Према његовим речима, велика је грешка што је такво саопштење првобитно издато, зато што би полиција требало да има све информације. Саопштење је, каже, могло да буде пажљивије написано, док се не утврде све чињенице.

"Схватио сам да полицајци који су суспендовани и ухапшени нису открили случај, па су покушали да га сакрију и на неки начин су довели у заблуду чак и управу полиције. Како год, ово саопштење које је објавила полиција озбиљно штети имиџу 'Косова'. Сви кораци које косовска полиција предузима су у реду, али је прва изјава требало да буде дискретнија. Није неопходно да безбедносна институција изда саопштење, па да то демантује, док за остале кораке мислим да су у складу са законима", рекао је Ћаљај.

image