Амбасадор РФ у Подгорици: ЕУ је својим рукама уништила енергетско партнерство које је било корисно

У Бриселу су још крајем прве деценије овог века, на очиту иницијативу Вашингтона, поставили задатак "смањења енергетске зависности" од Русије, односно подривања позиција руског енергетског сектора на европском тржишту, наводи руски амбасадор у Црној Гори Владислав Маслењиков

Оптуживање Русије за све и у свим околностима је "вирус који је погодио Запад, од кога не спасава маска и за који још није измишљена вакцина", поручио је амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслењиков у реаговању на текст амбасадорке ЕУ у Подгорици Оане Кристине Попе објављен у подгоричком "Дану" под насловом "Солидарност је наша заједничка снага".

Према Маслењикову, Попа је у црногорским медијима пласирала, како је  навео, "ватрену смесу отворене русофобије, примитивне пропаганде и јефтиног популизма, пребацивши на Русију кривицу за енергетску кризу у свету, уз оптужбе за употребу нафте и гаса као оружја и алата уцене, прекид логистичких ланаца у снабдевању енергентима".

Како је навео, амбасадорка ЕУ под овим плаштом рекламира иначе прилично скромну финансијску помоћ ЕУ од 30 милиона евра као израз "невиђене солидарности" Европске уније са Црном Гором.

"Не спорим никако потребу да Брисел компензује последице енергетске кризе црногорским пензионерима и најугроженијим породицама, али ипак желим да нагласим да је управо Европска унија, а не Русија, она која је себе сатерала у садашње енергетске проблеме, који су озбиљно погодили и њене партнере, у конкретном случају Црну Гору", навео је Маслењиков.

Он каже да то зна из прве руке, јер је од 2011. до августа 2019. учествовао на скоро свим састанцима у оквиру енергетског дијалога Русија–ЕУ, повремено представљајући Министарство иностраних послова Русије у интерресорним делегацијама на челу са руководством Министарства енергетике Русије.

Руски дипломата подсећа да су у Бриселу још крајем прве деценије овог века, на очиту иницијативу Вашингтона, поставили задатак "смањења енергетске зависности" од Русије, односно "подривања позиција руског енергетског сектора на европском тржишту".

"Политизација енергетске сарадње од стране западних земаља ескалирала је након поновног уједињења Крима са Русијом 2014. године: уведене су забране кредита руским енергетским компанијама, блокирана су улагања у многе енергетске пројекте, као и испорука одређених врста опреме и технологија", саопштио је руски дипломата, а пренео је Танјуг ауторски текст амбасадора објављен у подгоричком "Дану".

На незаконите потезе Европске комисије указало је 2017. године чак и правно одељење Савета ЕУ, навео је Маслењиков.

"Даље ћу подсетити да је управо у Европској унији 2020–2021. године покренута антируска кампања због изградње гасовода 'Северни ток 2'. Управо је Брисел у јесен 2021. године блокирао сертификацију потребну за рад 'Северног тока 2'. То показује да је управо Европска унија користила гас као оружје. Док су САД, како тврди познати истраживачки новинар Сејмур Херш, организовале уништење система гасовода 'Северни ток' септембра 2022. године, а сада покушавају да саботирају истрагу. Европска унија то понизно прећуткује", навео је Маслењиков.

Амбасадор каже да мере које је Брисел предузео за увођење механизма регулисања цена гаса и система колективне набавке показују да прекид сарадње у гасној сфери са Русијом веома негативно утиче на економију ЕУ.

"А у добитку су америчке, канадске и европске енергетске корпорације, чији је профит 2022. године порастао за 48 одсто. Глобалне ланце снабдевања течним гасом није нарушила Русија, већ ЕУ, која је покушала да замени руски гас", навео је Маслењиков.

Он је истакао да док амбасадорка ЕУ обећава Црној Гори 'зелену, чисту и заједничку будућност', санкције Запада у енергетској сфери постављају под удар постизање еколошких циљева; многе земље ЕУ су у периоду 2021–2022. године повећале коришћење угља и конвенционалног горива.

У ствари, ЕУ је својим рукама уништила партнерство које је било веома корисно за њу, закључио је амбасадор.