Апелациони суд у Приштини повећао затворску казну Зорану Вукотићу

Суд је оценио да све околности у свом јединству дају довољан основ да оправдају изрицање казне затвора у трајању од 13 година, уз уверење да је сада изречена казна сразмерна, саопштио је Апелациони суд

Зорану Вукотићу из Вучитрна, Апелациони суд је повећао затворску казну са 10, на колико га је претходно осудио Основни суд у Приштини, на 13 година.
Вукотић, који је у тренутку хапшења имао 49 година, због наводног ратног злочина против цивилног становништва, почињеног 1999. године у Вучитрну, први пут је осуђен 2018. године од стране Основног суда у Приштини на казну затвора у трајању од шест и по година.

После жалбе и браниоца и Тужилаштва, Апелациони суд је вратио случај на поновно суђења, после чега је Основни суд одредио Вукотићу казну од десет година затвора.

Апелациони суд је у уторак усвојио нову жалбу Тужилаштва и повећао казну на 13 година.

"Суд је оценио да све околности у свом јединству дају довољан основ да оправдају изрицање казне затвора у трајању од 13 година, уз уверење да је сада изречена казна сразмерна и потпуно оправдана у односу на конкретну казну затвора, тежину кривичног дела, околности његовог извршења и висок степен кривичне одговорности окривљеног", саопштено је из Апелационог суда.

Бранилац Зорана Вукотића, адвокат Небојша Влајић, рекао је за Танјуг да пресуду није добио.

"Не могу ништа да кажем о овој пресуди, јер је нисам добио. Само на основу наведених иницијала могу да закључим да се ради о мом предмету", рекао је Влајић.

Вукотић је ухапшен у околини Никшића, у Црној Гори 2016. године, како је тада саопштено из Управе црногорске полиције, на основу црвене Интерполове потернице, расписане на захтев УНМИК-а и изручен приштинским правосудним органима.