Србија и Балкан

Руски сенатори у Скупштини Србије: Слободна и суверена политика у интересу Србије

У руској делегацији били су сенатори Јелена Афанасјева, Владимир Круглиј и Андреј Чернишев, као и амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко, а посебна пажња је посвећена ситуацији у српској Аутономној покрајини Косово и Метохија
Руски сенатори у Скупштини Србије: Слободна и суверена политика у интересу Србије© TANJUG/ NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE/ nr

У Скупштини Србије јуче је одржан састанак делегације Савета Федерације Скупштине Русије и председника Владимира Орлића.

У руској делегацији били су сенатори Јелена Афанасјева, Владимир Круглиј и Андреј Чернишев, као и амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко.

"Размотрена су актуелна питања билатералне парламентарне сарадње уз нагласак на развој међурегионалних веза. Посебна пажња је посвећена ситуацији у српској Аутономној покрајини Косово и Метохија", наводи се у саопштењу Амбасаде Руске Федерације у Србији.

Орлић је делегацији пожелео добродошлицу у Скупштину Србије која, како је истакао, представља огледало суверене воље грађана Републике Србије, наводи се у саопштењу српског парламента.

"На слободним изборима које смо спровели прошле године, а које сте имали прилике да посматрате, народ Србије је убедљивом већином дао подршку слободној, сувереној и самосталној политици која, на првом месту, води рачуна о нашим државним и националним интересима, а коју предводи председник Републике Александар Вучић", поручио је Орлић.

Говорећи о изузетно тешкој и сложеној ситуацији у јужној српској покрајини, Орлић је указао на опасне, једностране потезе усмерене против српског народа, а које свакодневно предузима режим Аљбина Куртија.

Подсетио је да се данас навршава десет година од потписивања Бриселског споразума, те да исто толико Приштина игнорише и негира прихваћену обавезу – формирање ЗСО.

Афанасјева је истакла да се став Русије по питању КиМ неће мењати, те је пренела подршку и разумевање за позиције наше земље, на чему је председник Скупштине Србије захвалио, наводи се у саопштењу српског парламента.

Саговорници су током састанка изразили задовољство до сада оствареном међупарламентарном сарадњом, исказујући спремност за њен даљи развој.

Афанасјева је посебно указала на значај сарадње у оквиру регионалних и међународних парламентарних организација, као и важност одржавања сталних контаката између посланичких група пријатељства, које би могле допринети повезивању региона и градова у Србији и Руској Федерацији, те њиховој ближој сарадњи у областима културе, образовања и економије.

Истог дана у Народној скупштини су организовани преговори руских сенатора са парламентарном групом пријатељства са Руском Федерацијом под руководством народног посланика Игора Брауновића.

Састанак и са министром државне управе

Министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић састао се данас са делегацијом Савета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације и том приликом је указао на изузетно тешку ситуацију за српски народ на Косову и захвалио Русији на поштовању суверенитета и територијалног интегритета Србије, кроз принципијелан став о непризнавању Косова, што је тренутно питање од највећег државног значаја, саопштило је ресорно министарство.

На састанку је било речи о јачању сарадње између градова, општина и региона из Републике Србије и Руске Федерације и иницијативи за одржавање првог Састанка асоцијација градова партнера из две државе у Београду.

Мартиновић је указао на то да је до сада потписано око 40 споразума о међурегионалној сарадњи Србије и Русије, те навео да постоји простор за њено даље унапређење у будућности, посебно у области економије, образовања и културе. Он је додао да ће о иницијативи за одржавање поменутог састанка обавити консултације са председником Републике Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић.

image