Србија и Балкан

Додик: Предложићу документ о уједињењу око самосталности Републике Српске у оквиру БиХ

Председник Републике Српске је казао да ће предложити да се одбаце сви досадашњи акти који нису предвиђени Уставом
Додик: Предложићу документ о уједињењу око самосталности Републике Српске у оквиру БиХ© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће на сутрашњем састанку са представницима странака из Републике Српске понудити нови документ, чији је циљ уједињене око самосталности Српске унутар БиХ.

"Моја обавеза је била да, као председник, реагујем на изјаву о имовини коју су потписали у ФБиХ све бошњачке партије које су и власт и опозиција", навео је Додик, преноси РТРС.

Он је казао да ће предложити да се одбаце сви досадашњи акти који нису предвиђени Уставом.

"И то без обзира на који начин су донети - да ли насиљем високог представника, а поготово судија Уставног суда БиХ. И шта можемо очекивати, него увек ударце на Српску", изјавио је Додик.

Он је истакао да Уставни суд БиХ није релевантан.

"То је суд једне стране и у том погледу ћемо разговарати са партнерима из других политичких партија", навео је Додик.

Додик је, у складу са уставним овлашћењима, сазвао сутра у 14 часова, консултативни састанак са представницима свих парламентарних политичких партија из Републике Српске, а поводом заузимања става о имовини Републике Српске са освртом на изјаву о имовини коју су потписали бошњачки политички представници из Сарајева.

Заједничку изјаву о тзв. "државној имовини БиХ" су потписала два члана Председништва БиХ, Денис Бећировић и Жељко Комшић са лидерима осам бошњачких странака на нивоу државе и ФБиХ, којом су међународне представнике позвали да предузму одлучне кораке да политика органа власти ентитета Републике Српске не би доживела ескалацију са, како наводе, непредвидивим и несагледивим последицама.

Изјаву су, поред Бећировића и Комшића, који је у Председништво БиХ изабран гласовима Бошњака, потписали и Бакир Изетбеговић (СДА), Нермин Никшић (СДП), Елмедин Дино Конаковић (НиП), Един Форто (Наша странка), Нермин Огрешевић (НЕС) и Семир Ефендић (СБиХ).

image