Србија и Балкан

Градоначелник Загреба: Ускоро иницијатива о промени имена улица повезаних с усташким режимом

Главни град Хрватске одлучио је да раскрсти са усташким режимом?
Градоначелник Загреба: Ускоро иницијатива о промени имена улица повезаних с усташким режимом© РЦИРЗ/Уступљене фотографије/РТ Балкан

Градоначелник Загреба Томислав Томашевић изјавио је данас, на комеморацији жртвама усташког логора Јасеновац, да ће се пред Градском скупштином ускоро наћи иницијатива за промену имена улица у Загребу названих по онима који су били повезани с усташким режимом.

"Пре годину дана у главном граду државе је, поред Главног колодвора, отворен споменик жртвама Холокауста и усташког режима, а градска власт се сада бави променом имена улица које су назване по особама повезанима с усташким режимом", рекао је Томашевић, који очекује да ће то бити даљи напредак у "разрешавању срамне прошлости", пренела је Хина.

Та иницијатива ће се ускоро наћи на Градској скупштини а тренутно је на већима градских четврти и на градском одбору који се бави тиме, додао је градоначелник Загреба.

У међувремену, премијер Хрватске Андреј Пленковић поздравио је данас долазак представника јеврејске националне мањине на комеморацију жртвама усташког логора у Јасеновцу, оцењујући да долазак целог државног врха и представника свих националних мањина представља важну поруку.

Представници јеврејске националне мањине претходних година су одржавали комеморацију засебно због тога што су били незадовољни због истицања усташких симбола у јавности, преноси Танјуг.

Пленковић је истакао да се у Јасеновцу изражава пијетет и поштовање и да се присећа свих жртава холокауста, жртава свих тоталитарних режима.

Хрватски премијер је нагласио да је потребно говорити о тим темама у оквиру образовног система, да треба подсећати на све страхоте које су се догодиле током Другог светског рата, на злочиначки карактер НДХ и упозоравати да се тако нешто не сме и никада неће поновити.

Колоном сећања од Меморијалног музеја до споменика Цвет код којег су положили руже, државни врх Хрватске, представници националних мањина, антифашисти, преживела затвореница Невенка Кончар и чланови породица страдалих одали су данас почаст жртвама усташког логора Јасеновац.

У концентрационом логору Јасеновац усташе су убиле 700.000 људи, углавном Срба, Јевреја и Рома.