Градоначелник Загреба: Ускоро иницијатива о промени имена улица повезаних с усташким режимом

Главни град Хрватске одлучио је да раскрсти са усташким режимом?

Градоначелник Загреба Томислав Томашевић изјавио је данас, на комеморацији жртвама усташког логора Јасеновац, да ће се пред Градском скупштином ускоро наћи иницијатива за промену имена улица у Загребу названих по онима који су били повезани с усташким режимом.

"Пре годину дана у главном граду државе је, поред Главног колодвора, отворен споменик жртвама Холокауста и усташког режима, а градска власт се сада бави променом имена улица које су назване по особама повезанима с усташким режимом", рекао је Томашевић, који очекује да ће то бити даљи напредак у "разрешавању срамне прошлости", пренела је Хина.

Та иницијатива ће се ускоро наћи на Градској скупштини а тренутно је на већима градских четврти и на градском одбору који се бави тиме, додао је градоначелник Загреба.

У међувремену, премијер Хрватске Андреј Пленковић поздравио је данас долазак представника јеврејске националне мањине на комеморацију жртвама усташког логора у Јасеновцу, оцењујући да долазак целог државног врха и представника свих националних мањина представља важну поруку.

Представници јеврејске националне мањине претходних година су одржавали комеморацију засебно због тога што су били незадовољни због истицања усташких симбола у јавности, преноси Танјуг.

Пленковић је истакао да се у Јасеновцу изражава пијетет и поштовање и да се присећа свих жртава холокауста, жртава свих тоталитарних режима.

Хрватски премијер је нагласио да је потребно говорити о тим темама у оквиру образовног система, да треба подсећати на све страхоте које су се догодиле током Другог светског рата, на злочиначки карактер НДХ и упозоравати да се тако нешто не сме и никада неће поновити.

Колоном сећања од Меморијалног музеја до споменика Цвет код којег су положили руже, државни врх Хрватске, представници националних мањина, антифашисти, преживела затвореница Невенка Кончар и чланови породица страдалих одали су данас почаст жртвама усташког логора Јасеновац.

У концентрационом логору Јасеновац усташе су убиле 700.000 људи, углавном Срба, Јевреја и Рома.