Србија и Балкан

Захтев Приштине за чланство у Савету Европе сутра на дневном реду

Како је наведено на сајту Савета Европе, у нацрту дневног реда, у другој тачки под називом "текућа политичка питања" пише и "апликација за чланство"
Захтев Приштине за чланство у Савету Европе сутра на дневном редуwww.globallookpress.com © James Arthur Gekiere

Захтев тзв. Косова за чланство у Савету Европе наћи ће се сутра на дневном реду седнице Комитета министара, која је заказана са 14.30 часова, на инсистирање појединих држава Квинте, наводи "Косово онлајн".

Како је наведено на сајту Савета Европе, у нацрту дневног реда, у другој тачки под називом "текућа политичка питања" пише и "апликација за чланство", додуше без помињања тзв. Косова. Али нема дилеме да је реч о захтеву Приштине, с обзиром да је то једини захтев који је стигао на адресу СЕ у Стразбуру још у мају прошле године, пише портал.

Разлог за журбу у вези са апликацијом тзв. Косова за чланство вероватно је "тајминг", јер 24. априла почиње и заседање Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ), па је очигледна намера да се читава процедура погура, како би се то питање нашло и пред посланицима, који онда одлучују да ли ће захтев послати на следећу степеницу - на Комитет министара СЕ на министарском нивоу, који се окупља у Рејкјавику 16. и 17. маја.

Огласила се и саветница косовске председнице Вјосе Османи, Рејхан Вунићи, која је у објави на Твитеру навела да ће се у Стразбуру, на Комитету министара СЕ, расправљати о захтеву "Косова" за пријем у ту организацију.

Додала је да се нада позитивном исходу и да ће "Косово" учинити важан корак према европским интеграцијама.

image