Србија и Балкан

Запад ојачао притисак на земље ЕУ које не признају Косово

Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар потврдио да су признања пет земаља Европске уније кључна
Запад ојачао притисак на земље ЕУ које не признају Косовоwww.globallookpress.com

Западни центри моћи појачали су и притисак на пет чланица Европске уније које не признају Косово да ту одлуку промене, сазнају "Вечерње новости".

Промена става Шпаније, Грчке, Кипра, Словачке и Румуније према "косовској независности" помогла би такозваном Косову да постане чланица ЕУ, али и НАТО. Вашингтон и Брисел, како наводе, свесни су да је једино решење овог "проблема" - Србија.

Наиме, када би Србија директно или индиректно признала независност самопроглашеног Косова, онда више не би било препрека да тако нешто не учини и пет земаља чланица ЕУ. 

То је Бриселу и Вашингтону значајно како би такозвано Косово било примљено у међународне организације. 

Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар потврдио је да су управо признања ових пет земаља кључна.

"Мислим да ће се признање од Србије десити, мораће да се деси некада у некој каснијој фази. Али оно што је важно за Косово је да започне стабилнији пут ка интеграцији у евроатлантске структуре, укључујући и признање од стране пет држава чланица ЕУ које не признају 'Косово'. Ово је најважнија ствар коју можете извући из било чега другог у том процесу", рекао је Ескобар.

Есобар је указао да ће без тих признања бити веома тешко да такозвано Косово постане чланица Алијансе, јер се тамо одлуке доносе консензусом. Потврдио је и да је постизање споразума Приштине и Београда "питање недеља, а не година".

image
VV inauguration
banner