Србија и Балкан

Приштина ће повући специјалне јединице са севера КиМ само под притиском Запада

Да Брисел и Кфор поштују Бриселски споразум и резолуцију 1244 СБ УН, односно да им је стало до мира и нормализације на овом простору, наредили би тзв. Косову да прихвати захтев Срба
Приштина ће повући специјалне јединице са севера КиМ само под притиском Западаwww.globallookpress.com © Vedat Xhymshiti

Срби са севера Косова и Метохије од Приштине траже повлачење тешко наоружаних специјалних полицијских снага, које су у бројним инцидентима и оружаним нападима на грађане постале средство власти тзв. Косова за наметање политичких решења, али Приштина очигледно не намерава да мења приступ, чему у прилог иду и ванредни локални избори који су одржани без учешћа већинске српске заједнице, сматрају саговорници "Косово онлајна".

Будући да земље Квинте не узимају у обзир захтеве Срба о повлачењу специјалних полицијских јединица са улица Северне Митровице, Звечана, Зубиног Потока и Лепосавића, а подржале су и резултате избора на које је изашло мање од три и по одсто бирача, од којих само 13 Срба, прети додатно подизање тензија.

Стручњак за безбедност и специјални саветник министра одбране Србије Мирослав Бјеговић сматра да само релевантне европске институције и Кфор могу да натерају Приштину на повлачење специјалних полицијских снага, што је Влада Србије упућивањем хитног захтева и затражила.

"Ако би Брисел, као гарант споразума из 2013. и Кфор, као гарант спровођења резолуције 1244 СБ, одлучили да поштују потписано, наредили би Приштини да повуку нелегалне формације са Севера, што би показало да им је стало до мира и нормализације на овом простору, па се надам да ће овај захтев бити испуњен", изјавио је Бјеговић за "Косово онлајн".

У противном, додао је он, можемо сматрати да је у питању крах европске дипломатије и демократије, међународног јавног права, као и улоге УН о питању спровођења, заправо кршења резолуција Савета безбедности.

Експерт за безбедност из Хуманог центра Митровица Верољуб Петронић истакао је да Приштина највероватније неће прихватити захтев Срба.

"Можда једино да изврши наредбу ако то нареде западни партнери", рекао је Петронић и додао да снага петиција није увек велика, као и да је у прошлости било других петиција, које нису имале правног ефекта на укидање неких одлука.

Такође, он не види у будућности никакав помак, зато што су у Приштини чврсто решили да поставе полицијске базе.

"Када би Приштина повукла те базе, то би доживела као свој пораз и пред својим гласачким народом, и пред опозицијом, и била би на њиховој мети. Мислим да су пропуштене прилике да се базе уклоне. Није се реаговало када је требало, сада је можда и касно, и све је теже да они то ураде. Могу то да ураде искључиво под притиском Америке. Они лежећи полицајци су непотребно направљен пункт, на Бистрици, али то је показивање мишића, или у безбедносном смислу терор институција", закључио је Петронић за "Косово онлајн".

image