Службеници "Поште Србије" пуштени после привођења на северу КиМ

Реч је о наставку сталних политичких и административних препрека које Приштина поставља, а које имају за циљ да отежају платни промет на северу КиМ, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију

Радницима "Поште Србије" које је специјална полиција тзв. Косова, заједно са новцем који су превозили, зауставила на пункту код Бистричког моста и упутила их на царински терминал у Јужној Митровици, после вишесатног задржавања омогућен је несметани пролазак и превоз новца, рекао је за Танјуг директор радне јединице "Поште Србије" на КиМ Иван Милојевић.

Радници су на царинском терминалу задржани од 12.30 до 19.30 часова.

"Тражили су додатну документацију коју смо приложили. На крају су схватили да је у питању редовни ток новца", казао је Милојевић.

Припадници Косовске полиције, на пункту код Бистричког моста, зауставили су и привели возача и двојицу радника Поште Србије, који су превозили новац из Трезора у Лепосавићу ка Косовској Митровици, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

"Припадници Куртијеве специјалне полиције зауставили су данас и привели на злогласном пункту на Бистричком мосту возача и два радника Поште Србије који су регуларно превозили новац из Трезора у Лепосавићу ка Косовској Митровици. Они су, заједно са новцем намењеним редовним финансијским плаћањима, спроведени ка царинском терминалу у јужном делу Косовске Митровице, а са њима се налазе и наши представници на терену", рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, преноси "Косово онлајн".

Он је оценио да овај очајнички потез представља Куртијеву освету Србима након дебакла који је доживео на изборима и нови је покушај подизања тензија на северу Косова, у режији Приштине.

"Реч је о наставку сталних политичких и административних препрека које Приштина поставља, а које имају за циљ да отежају платни промет на северу Косова и Метохије, иако на то немају апсолутно никакво право. Срби имају свако легално, легитимно и законско право да користе свој новац и то се не доводи у питање", навео је Петковић.

Истакао је да је слобода несметаног платног промета гарантована договорима у Бриселу и тек након формирања Заједнице српских општина, ту надлежност ће преузети ЗСО.

"О овом опасном потезу Приштине и Куртија одмах сам директно обавестио Мирослава Лајчака, као и САД и очекујемо њихову дипломатску активност у циљу смиривања тензија које Приштина производи", рекао је Петковић.

Додао је да је овај потез пажљиво срачунат и пред наставак бриселског дијалога и показује да Курти не жели никакву нормализацију односа нити формирање ЗСО.