Србија и Балкан

Стипендија за Ирмак: Република Српска помаже девојчици која је спасена након земљотреса у Турској

Чланови тима одрекли су се дела дневница у корист спасене девојчице
Стипендија за Ирмак: Република Српска помаже девојчици која је спасена након земљотреса у Турскојwww.globallookpress.com © Boris Roessler/dpa

Девојчица Ирмак Бајрак (12), коју је тим из Републике Српске спасао из рушевина разорног земљотреса у Турској, је добро и ускоро ће посетити Српску која ће јој обезбедити стипендију за њено комплетно школовање, рекао je за бањалучки "Глас Српске" вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић.

Новитовић је у Турској примио захвалницу од председника те земље Реџепа Тајипа Ердогана за све заслуге које је тим из Српске уложио да би помогао турском народу након разорног земљотреса.

Током боравка у Турској, Новитовић се распитао како је Ирмак, над којом је старатељство преузео њен ујак, и покушао је да са њом ступи у контакт.

"Успоставили смо контакт са њеним ујаком. Он је преузео бригу и старање о дванаестогодишњој девојчици. Она је добро. Уз помоћ турских колега користим ово време у Турској да ступим у контакт и разговарам са њом путем телефона. Надам се да ћу и успети у томе у току дана", навео је Новитовић.

Жеља Републичке управе цивилне заштите, наводи Новитовић, је да Ирмак ускоро посети Српску и да њен домаћин том приликом буде председник Републике Милорад Додик.

"Преговарамо и о томе шта можемо да учинимо да обезбедимо средства за њено комплетно школовање. Све те ствари и комуникација отежано иду, због целе ситуације у Турској, посебно у региону који је погодио разоран земљотрес. Не знам комплетну ситуацију у вези са њеном породицом, односно ко је све од чланова страдао у разорном земљотресу тог кобног фебруара", навео је Новитовић.

Подсетио је да су се чланови тима, како су и најавили, већ одрекли дела дневница у корист спасене девојчице, који би ускоро требало да буде уплаћен на рачун њених најближих.

image