Србија и Балкан

Због хакерског напада Црна Гора звала НАТО, а сад крије извештај ФБИ о истрази

Министарство јавне управе црне Горе одбило је да објави детаље извештаја о сајбер нападима на владу, које је начинио Федерални истражни биро
Због хакерског напада Црна Гора звала НАТО, а сад крије извештај ФБИ о истразиwww.globallookpress.com © Gong Bing

Објављивање детаља Извештаја о сајбер нападима на системе Владе Црне Горе, који је амерички Федерални истражни биро (ФБИ) доставио црногорским институцијама у јануару ове године могао би ослабити безбедност информационих система, саопштено је из Министарства јавне управе за портал "РТЦГ".

"У Извештају су садржани технички детаљи и упознавање јавности са њима могло би слабити безбедност наших система, будући да би тиме дали довољно информација о структури саме владине инфраструктуре и мреже државних органа, као и системима заштите које поседујемо, чиме би себи угрозили ниво безбедности", кажу из овог ресора.

Јавност је, кажу, о овим дешавањима била упозната у континуитету.

"У мери могућег смо, и у периоду који је за нама, информисали јавност, као и током трајања самог напада. У континуитету смо износили сва наша сазнања, а која нису угрожавала сајбер отпорност наших система", навели су из министарства.

Појаснили су да је извештај класификован на начин да се исти може користити само у сврху јачања сајбер отпорности владине инфраструктуре.

"Немамо ауторизацију од партнера да извештај учинимо јавним", саопштено је из МЈУ.

Сајбер напади на владине институције су почели 22. августа прошле године од када је био онемогућен приступ сајтовима и мејловима готово свих министарстава и институција. У блокади је била електронска комуникација тужилаштава, судова, катастра, Управе прихода и царина и других институција.

Из Управе полиције су 11. јануара саопштили да су им амерички истражитељи представили "Извештај о анализи сајбер напада у Црној Гори". Тада су казали да је извештај "сачињен на основу значајног обима прикупљених података кроз мрежу МЈУ и кретања података са различитих система".

Позната хакерска група "Куба рансомвер" тврдила је да је дошла до података Скупштине Црне Горе, а црногорски министар јавне управе Мараш Дукај потврдио је да је та група стајала из напада.

Због пада система, Црна Гора је контактирала своје НАТО савезнике, а од званичника су се чуле информације да су их напали руски хакери.

Председник Покрета за промене Небојша Медојевић изјавио је тада да никакви хакери не постоје, већ да су неки службеници владе посећивали сајтове за одрасле са службених компјутера и покупили малициозне програме, који су закључали неке базе података и сада траже паре.

Према речима Медојевића, звати НАТО и ФБИ да спасавају државу због ДДос напада и посета сајтовима за одрасле са службених компјутера је невиђена бламажа и понижавање државе.

"Ако ови 'хакери' траже 10 милиона евра за откључавање државних база података, то једноставно треба рећи. Оптуживање Русије, па сада Кубе због неопрезности и глупости неких државних службеника из Министарства финансија је најбољи доказ дубине политичке и државне кризе коју су изазвали невиђени политички експерименти. Држава није играчка", поручио је Медојевић.

image