Србија и Балкан

Вучевић са делегацијом Азербејџана: Хвала за подршку у Савету Европе(ВИДЕО)

Потпредседник Владе Србије састао се данас са делегацијом Републике Азербејџан коју је предводио министар рада и социјалне заштите становништва Сахил Бабајев
Вучевић са делегацијом Азербејџана: Хвала за подршку у Савету Европе(ВИДЕО)© Министарство одбране Србије

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић истакао је да је став Азербејџана исказан приликом гласања у Савету Европе потврдио традиционално пријатељске односе две земље, али и принципијелан став по питању очувања територијалног интегритета и суверенитета Србије.

Вучевић се састао са делегацијом Републике Азербејџан коју је предводио министар рада и социјалне заштите становништва Сахил Бабајев.

Током састанка, министар Вучевић изразио је задовољство досадашњом војно-економском сарадњом између две земље и истако подршку напорима да се претходно дефинисани пројекти заједничке сарадње реализују у што краћем року.

Министар Бабајев захвалио је на пријему и исказао интересовање за развој сарадње између Србије и Азербејџана у области одбрамбене индустрије.

На крају састанка, министар Вучевић позвао је министра Бабајева да у септембру посети Међународни сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2023" који ће се одржати у Београду.

Азербејџан је у понедељак на седници Комитета министара Савета Европе гласао против покретања процедуре за разматрање захтева тзв. државе Косово за пријем у ту организацију.

Бабајев са Селаковићем копредседава Међувладином комисијом за трговинску и економску сарадњу Србије и Азербејџана

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић такође се састао са министром за рад и социјалну заштиту становништва Републике Азербејџан Сахилом Бабајевим и том приликом потврђена је одлична и блиска сарадња, како два министарства, тако и две државе у свим областима.

"Министри су оценили да су за изградњу заједничког погледа у будућност две државе заслужни председници држава Србије и Азербејџана, који деле исту визију, коју су пренели и на друге нивое власти", саопштило је ресорно министарство.

Селаковић је навео да се тренутно у скупштинској расправи налази Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Азербејџан о социјалној сигурности, након чијег усвајања ће се стећи услови за још ближу и конкретнију сарадњу два министарства.

Такође, Селаковић и Бабајев су указали да ће министарства у наредном периоду унапредити сарадњу у области информационих технологија и дигитализације, посебно када је реч о услугама из система социјалне заштите.

Министар Бабајев је истакао да његово министарство стоји на располагању колегама из Србије за размену искустава и пренос знања.

Министар Селаковић се још једном захвалио на принципијалном ставу Републике Азербејџан у вези са територијалним интегритетом и суверенитетом Србије, као и на подршци у оквиру Савета безбедносту УН тим поводом.

На крају састанка два министра су потписала и Акциони план за спровођење раније потписаног Меморандума о разумевању у области рада, запошљавања и социјалне заштите између два министарства, којим су предвиђене конкретне активности сарадње у наредне две године.

Министар Бабајев, са својом делегацијом, борави у тродневној посети Београду током које ће заједно са министром Селаковићем копредседавати 7. седници Међувладине комисије за трговинску и економску сарадњу Републике Србије и Републике Азербејџан, у петак, 28. априла 2023. године.

image