Шмит би да мења Кривични законик РС; Додик одговорио: То ти код нас неће проћи

Државни секретар САД Ентони Бллинкен изразио је подршку високом представнику у БиХ Кристијану Шмиту који наставља са наметањем одлука

Након одлуке високог представника Кристијана Шмита о деблокирању формирања Владе Федерације БиХ, на интернет страници ОХР-а објављене су још две одлуке о изменама кривичних законика РС и Федерације, преноси РТРС.

Када је реч о измени и допуни Кривичног законика Републике Српске, Шмит је увео казнене одредбе за подмићивање на избрима и у служби која се финансира из јавних средстава. Шмит је донео и одлуку којом се доноси Закон о допуни Кривичног закона Федерације БиХ.

Из ОХР-а наводе да наметнуте одлуке ступају на снагу на привременом основу све док их Народна скупштина Републике Српске, односно Парламент Федерације БиХ, не усвоји у истом облику, без измена и допуна и без додатних услова.

Председник Републике Српске Милорад Додик одмах је реаговао и поручио да се Шмитова одлука неће примењивати у Српској.

Додик је поручио да одлука Кристијана Шмита, којом се наводно намеће допуна Кривичног законика, неће бити објављена у "Службеном гласнику" нити ће се примењивати у Републици Српској.

"Ово је криминалан покушај наметања одлуке особе која нема никакав легитимитет", навео је Додик на Твитеру и додао: "Шмит није високи представник јер нема мандат потврђен у Савету безбедности УН и његове одлуке немају никакво правно дејство".

Државни секретар САД Ентони Бллинкен изразио је подршку високом представнику у БиХ Кристијану Шмиту, наводећи да његове активности помажу држави да "крене ка евроатлантским интеграцијама".

"Сједињене Државе у потпуности подржавају данашње акције високог представника како би помогле Босни и Херцеговини да крене ка евроатлантским интеграцијама. Народу Босне и Херцеговине треба и заслужује функционалну, ефикасну и одговорну власт", написао је Блинкен на Твитеру.