Протести синдиката 1. маја широм Србије: Трговине да не раде недељом

Синдикалци ће се окупити на трговима, прошетати улицама града и тражити забрану рада недељом за трговце

Највеће синдикалне централе у Србији и ове године ће 1. мај, Међународни празник рада обележити окупљањима на трговима, шетњама градским улицама, дељењем пропагандног синдикалног материјала, а за неке од њих то ће бити прилика да позову раднике на удруживање и подршку иницијативама, као што је укидање рада недељом у трговинама.

Савез самосталних синдиката Србије (СССС) ће обележити 1. мај окупљањем испред Дома омладине у Београду после које ће прошетати до споменика Димитрију Туцовићу на Славији .

"Одлучили смо се за окупљање испред Дома омладине јер кажу да је на том месту некада била зграда која се звала Радничка касина и ту су се 1893. године први пут окупили радници. Додуше тада још нису били организовани у синдикате, то је био почетак синдикалног организовања, скупили су се да би обележили 1. мај и то је заправо било прво обележавање 1. маја у Србији, који је три године раније утврђен као Међународни празник рада", изјавио је за Танјуг потпредседник овог синдиката Душко Вуковић

После пригодног програма испред Дома омладине који ће почети у 10 часова и где ће кроз културно-уметнички програм, на драмски начин бити дочарано како је прва прослава изгледала, колона радника кренуће до Славије и споменика Димитрију Туцовићу.

"То место је, такође, свето за синдикални покрет и за све партије које су лево оријентисане и које имају у срцу али и деловању интерес и побољшање економског, социјалног и укупног друштвеног положаја радника у Србији", рекао је Вуковић.

Траже забрану рада у трговинама недељом

Уместо ранијег уобичајеног опасуљивања, Уједињени грански синдикат (УГС) Независност ће ове године на Тргу Николе Пашића у понедељак у подне организовати окупљање под слоганом "Синдикату верујем".

"Сматрали смо да на неки начин треба да се захвалимо свим нашим члановима од 1991. године наовамо који верују у нас и да пошаљемо поруку онима на које рачунамо да дођу да разговарамо тог дана. Желимо да им кажемо шта су проблеми али и шта су решења и како синдикат може да им помогне", рекла је за Танјуг Чеданка Андрић, председница УГС-а.

Додаје да синдикат жели да пошаље поруку да је жив и активан и да људи који се учлањују то раде зато што заиста верују синдикату и раде то својом добром вољом.
Асоцијација слободних и независних синдиката (АСНС) ће према речима председнице Ранке Савић у понедељак у свим већим градовима у Србији организовати штандове на којима ће делити првомајски проглас, пропагандни материјал.

"У понедељак ће почети прикупљања потписа за петицију коју ћемо упутити властима за забрану рада недељом за запослене у трговини. АСНС је пре две године покренула ту иницијативу и она је у првом моменту кренула изузетно добро, добили смо сагласност за то тадашњег министра трговине Расима Љајића и свих великих трговинских ланаца којима је тај нерадни дан одговарао због мањка радне снаге и могућности прерасподеле радника", рекла је она.

Додале је да су и потрошачи у великом броју подржали иницијативу, али су онда представници власти закључили да недеља ипак још не може да буде нерадна.

У АСНС сматрају да је сада, када цела Европа и свет скраћују радну недељу и све више се говори о четвородневној радној недељи, поново прави моменат да се покрене питање забране рада недељом за трговце.