Дачић: Зашто Српска нема право да постане посебна држава, ако то право има "Косово"?

Ивица Дачић каже да Србија сваки пут каже да поштује територијални интегритет БиХ, а БиХ је била уздржана у Савету Европе када се гласало да се прихвати пријава такозваног Косова за пријем у ту организацију

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да БиХ треба да се изјасни да ли признаје или не признаје самопроглашено Косово и упитао зашто Република Српска не би имала право да постане посебна држава, ако Косово, које је део Србије, има то право.

"Ако има Косово право да постане држава, које је део Србије, па зашто, рецимо, сада Република Српска не би имала право да постане посебна држава. Видите колико су у питању ти двоструки стандарди", рекао је Дачић за ТВ Пинк, те навео да свака земља у свету има "своје Косово".

Дачић је навео да Србија сваки пут каже да поштује територијални интегритет БиХ, а БиХ је била уздржана у Савету Европе, када се гласало да се прихвати пријава Косова за пријем у ту организацију.

Према његовим речима, то би било као када би Србија рекла да је уздржана око територијалног интегритета БиХ.

"Да ли ви признајете или не признајете Косово, изјасните се. Ми да молимо нећемо никога, али како ви према нама, тако и ми према вама. Шта је у томе лоше што то кажемо", рекао је Дачић.

Србија је разочарана

Он је поновио да је Србија разочарана и због уздржаног става на гласању у Савету Европе Украјине, Молдавије и Грчке, Словачке, и додао да најава Београда о реципроцитету у спољној политици не значи да Србија некоме прети, нити да ће војно да напада.

"Уздржани и они који нису присутни се не рачунају у систему гласања, само се гледа 'за' и 'против'. Треба две трећине за одлуку. Зато је приступ западних земаља према земљама које не признају Косово не да гласају за Косово, него да буду уздржане, јер тиме смањују Србији број земаља које су против", појаснио је Дачић.

Он је додао да зато "уздржан глас" ништа не значи Србији, којој је важно да сви који не признају Косово гласају "против".

"И шта сада, ми треба њих да подржимо, а они да буду уздржани. То неће тако моћи. У спољној политици су најважнији државни интереси. Када је реч о редефинисању наше спољне политике, причамо о томе шта би било најбоље за наш интерес. Ако су Шпанија, Румунија и Кипар најчвршће биле за Србију и против чланства Косова у Савету Европе, оне су за нас приоритет", рекао је Дачић.

Навео је да није ново да Украјина или Грчка буду уздржане или не присуствују гласању о истом питању и у другим међународним телима као што су Унеско или Интерпол, те да у тим телима не гласају против чланства самопроглашеног Косова.

Он је рекао да је Грчка под великим притиском да призна Косово, а да је Србија више пута рекла да подржава територијални интегритет и суверенитет Грчке, на копну, мору и у ваздуху.

Дачић је упитао зашто Црна Гора, која је признала самопроглашено Косово, није могла да буде бар уздржана, а да и Молдавија стрепи од сепаратизма у Придњестровљу, где живи руско становништво.

Албанци се залажу за "велику Албанију"

Говорећи о Косову и Метохији, Дачић је рекао да се Албанци од Призренске лиге залажу за "велику Албанију" и да је њихова намера и следећи корак да се Косово уједини са Албанијом.

"Не рачунајући мисију Унмик, од 240 ангажованих у Уједињеним нацијама у име Србије, 108 или 114 су Албанци", рекао је министар спољних послова Србије. Додаје да се они изјашњавају да су из Србије "само онда када им је она потребна".

"Ја сам рекао како сте ви Албанци лицемерни, ви нећете у Србију, а музли сте из ње пара колико сте могли и сада хоћете и своју државу", рекао је Дачић.

Министар је казао да Албанци имају своју земљу - Албанију, а да се независност тражи када неки народ нема своју државу.

Он је, коментаришући предстојећи састанак лидера Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција у Аљбина Куртија у Бриселу, поновио да без формирања Заједнице српских општина на КиМ нема даље имплементације споразума.

"Али, важно је да будемо паметни и радимо све да сачувамо мир. Не плашимо се ми ни Куртија, ни Гервале, њих треба да се плаши међународна заједница", нагласио је Дачић.

Рекао да се Албанци од Призренске лиге залажу за "велику Албанију" и да је њихова намера и следећи корак да се Косово уједини са Албанијом.