Србија и Балкан

Резултати пописа: У Суботици живи скоро шест хиљада ванземаљаца, међу којима су и неки џедаји

Први пут у историји, у Суботици живи више Срба него Мађара, као и 5.901 ванземаљаца, вилењака, хобита, џедаја и других измишљених ликова
Резултати пописа: У Суботици живи скоро шест хиљада ванземаљаца, међу којима су и неки џедаји© Aktron/Wikimedia

Резултати пописа становништва с краја прошле године показали су да у Суботици живи 123.252 људи, од којих је 38.174 Срба и 37.200 Мађара, те је први пут у новијој историји Суботице српско становништво већинско.

Према подацима Републичког завода за статистику у односу на попис из 2011. године, сада има 80 Срба мање, док је припадника мађарске националне мањине чак 13.269 мање, наводи се на сајту Суботица.ком.

Додаје се да је знатно смањен и број Хрвата, којих сада има 10.431 док их је пре деценију било 14.151, а као Буњевци се изјаснило 9.060 људи, што је за скоро 4.500 мање него на прошлом попису.

У Суботици живи 3.432 Рома, 2.187 Југословена, неизјашњених је било 13.380, док је ванземаљаца, вилењака, хобита, џедаја и других измишљених бића 5.901.

Члан Удружења "Арсеније Чарнојевић" Сава Стамболић је рекао да се из тих података може видети да Суботица остаје, као што је вековима и била, првенствено словенски град - где 59.852 становника деле суштински исто порекло и основе језика.

"Они су апсолутна већина од изјашњених и то се није мењало. Друга карактеристика града, која се не мења и која га обележава, јесте римокатоличка вероисповест већине његовог становништва, што га чини јединственим већим градским центром у Србији и пружа му могућност да и даље буде мост и место сусрета између Западног и Источног хришћанства", објаснио је Стамболић.

Додаје да је огромна разлика у односу на 2011. годину то да су суботички Срби, по први пут од 16. века, стекли статус релативне већине становништва, односно најбројније етничке групе у граду, те да ће у даљој историји и развоју града кључну улогу играти српски и мађарски народ.

image