Србија и Балкан

Срамна изјава Џејмса Рубина: Поносан сам на бомбардовање 1999.

Рубин, познат као "десна рука" некадашње америчке државне секретарке Медлин Олбрајт, са поносом се сећа времена немилосрдних убистава
Срамна изјава Џејмса Рубина: Поносан сам на бомбардовање 1999.Getty © Michel Porro/Getty Images

Шеф Центра за глобални ангажман америчког Стејт департмента Џејмс Рубин изјавио је да је поносан због онога што се догодило 1999. године - НАТО бомбардовање Југославије.

На годишњицу почетка бомбардовања 24. марта, амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил упутио је саучешће породицама погинулих у ратовима деведесетих, укључујући и страдале у НАТО агресији. Рубин, међутим, није сагласан.

Рубин, познат као "десна рука" некадашње америчке државне секретарке Медлин Олбрајт, са поносом се сећа времена немилосрдних убистава нашег народа, дана пакла који никада неће бити заборављени.

Рубин је за "Албанијан пост" рекао да је "свестан да је Хил изразио таква осећања, али да је контекст важан".

Он је, говорећи о потезима Америке у то време, казао да су "веровали да су акције НАТО-а на крају спасиле безброј живота и спречиле потенцијални геноцид".

У периоду у ком је "Србија спасавана" и на који је Рубин толико поносан настрадало је, процењује се, 4.000 цивила, а рањено је више од 12.000 људи. Са Космета је у централну Србију избегло више од 200.000 Срба, а материјална штета процењена је на 30 до 100 милијарди америчких долара. Процењује се да су НАТО снаге, током 78 дана бомбардовања Савезне Републике Југославије 1999. године бациле око десет тона осиромашеног уранијума, од чијих последица су бројни преминули, а многи оболели од канцерогених болести.

"Био сам поносан што сам радио за секретарку Олбрајт током овог критичног времена. Њено вођство било је важно у заустављању прогона Косовара и поразу српске агресије. Наша политика према Србији и Косову била је нешто што је, знам, снажно подржавао чак и тадашњи сенатор, а садашњи председник САД, Џозеф Бајден", казао је Рубин.

image