Дачић: Формирање ЗСО услов свих услова, без ње се све остало доводи у питање

Заједница српских општина главни услов Србије, рекао шеф дипломатије Ивица Дачић

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је данас да је Србији у интересу да се Декларација о несталим особама што пре донесе и примени јер имамо више од 1500 несталих и у интересу нам је да Приштина буде кооперативна.

Дачић је, гостујући на РТС, поновио да је Заједница српских општина за Србију "услов број један".

Ако нема јасно дефинисаног става и спремности ка формирању ЗСО, доводи се у питање имплементација свега осталог, рекао је Дачић и додао да је јасно да Аљбин Курти не жели ЗСО и да је он највећа претња по цео тај мировни процес.

Коментаришући изјаву председника Србије Александра Вучића после разговора у Бриселу, Дачић је рекао да је она потврда наших стрепњи и ранијих изјава, а то је да Приштина не жели да спроведе своје обавезе из Бриселског и осталих споразума - формирање Заједнице српских општина.

Дачић је подсетио да је гласање у Савету Европе било Куртијев услов да буде "флексибилан" по питању ЗСО. "И шта ћемо сада, када је јасно да Курти ни не помишља да формира ЗСО у складу са оним што је договорено 2013, 2015. године. И какав ће сада бити третман Куртија?"

Ако нема ЗСО, доводи се у питање цео тај имплементациони план, упозорио је Дачић.

Ако неко мисли да ће српски народ јер им је неко обећао чланство у ЕУ, одустати од Косова, онда су грдно погрешили, рекао је министар. Колико је за Србију важно да уђе у ЕУ, толико је и за ЕУ важно да овај регион и Србија буду чланице, додао је он.