Србија и Балкан

Пуцњава у школи на Врачару: Убијено осморо деце и чувар, Вучић: Не памтимо већу тугу

Како је саопштио МУП, у пуцњави је повређено шесторо деце и један наставник школе, и тренутно су збринути у Ургентном центру и Тиршовој
Пуцњава у школи на Врачару: Убијено осморо деце и чувар, Вучић: Не памтимо већу тугу

У основној школи "Владислав Рибникар" на Врачару у 8.40 дошло је до пуцњаве. Пуцао је ученик школе К.К. (13). Убијено је осморо деце и чувар школе, саопштио је МУП.

Шесторо деце и један наставник школе су рањени, четири особе се налазе у Ургентном центру, а три у Тиршовој.

Полиција је упутила све расположиве патроле, одмах изашла на терен и ухапсила осумњиченог малолетника, ученика седмог разреда, који је из очевог пиштоља испалио више хитаца у правцу ученика и обезбеђења ове школе, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

На конференцији за новинаре у Влади Србије, министар просвете Бранко Ружић саопштио је да ће поводом данашње трагедије у школи у Београду од петка у Србији бити проглашена тродневна жалост.

Председник Србије, нешто касније, на конференцији за медије навео је да је данас најтежи дан у модерној српској историји. 

Рањени су превезени у више установа. У Ургентном центру су дечак који има повреду ноге и девојчица која има повреду руке и рану на доњем делу трбуха због чега је хитно оперисана.

Три ученика су примљена у Тиршову. Једно дете - девојчица има повреде главе, животно је угрожена и врши се хитна операција. Двоје деце имају прострелне ране и пребачени су на интензивну негу.

Вучић: Не памтимо већу тугу

Председник Србије Александар Вучић изразио је саучешће породицама страдалих у трагедији и пуцњави у Основној школи "Владислав Рибникар" на Врачару, у којој је ученик К. К. (2009) убио осморо деце и чувара школе.

Вучић је данашњи дан назвао једним од најтежих дана у савременој историји Србије.

Он је током данашњег обраћања рекао да је његов предлог као председника да се размори спуштање границе за кривично гоњење са 14 на 12 година, пошто зрелост и физичка снага наступају раније, додавши да постоји бојазан да је починилац знао да не може бити гоњен.

Обраћање је почело са минутом ћутања за настрадале у данашњој пуцњави.

Такође је предложио увођење мораторијума за издавање дозволе за оружје у следеће две године, изузев када је реч о ловачком оружју, извршити ревизију свих издатих дозвола, извршити контролу начина на које је лице које поседује оружје до њега дошло, и како се чува то оружје, контролу рада свих стрељана, и прописивање кривично-правне одговорности лицима која су омогућила малолетницима да дођу у посед оружја.

Председник је додао да такође треба организовати посебне службе за вршњачко насиље.

"И да смо све то урадили, ово данас не би било спречено, ово је толико другачији и посебан случај да не знам ни како ни шта могу да кажем", истакао је Вучић.

Председник изнео десет предлога за нове мере

Председник је изнео десет предлога за нове мере којима би се овакве трагедије могле спречити у будућности.

  1. Увођење мораторијума за издавање дозволе ношења оружја,
  2. Извршити ревизију свих издатих оружја,
  3. Извршити контролу начина држања оружја. Посебно утврдити како се и на који начин држи,
  4. Преконтролисати рад свих стрељана, посебно обратити пажњу на лица која долазе, да ли су то малолетници или осуђивана лица,
  5. Прописивање кривично правне одговорности која обучавају малолетна лица да користе оружје.
  6. Спуштање границе за кривично гоњење са 14 на 12 година, због бојазни да је дечак знао да не може бити кривично гоњен.
  7. Забрана програмских садржаја где се истиче насиље, емитовање сцена бруталног насиља које могу да нашкоде малолетницима,
  8. Увести обавезне осмомесечне нарко-тестове за малолетнике. "Родитељи ће ми бити захвални...", рекао је Вучић.
  9. Организовати мобилне тимове за вршњачко насиље, који би одмах реаговали,
  10. Увођење забране уласка на дарк нет, где, како наводи Вучић, малолетници могу сазнати како извести убиство, купити дрогу итд.

"То је мој предлог мера, за владу Републике Србије. Ваше право је да прихватите или да одбијете", навео је Вучић.

Ашанин: Три оперисана пацијента добро, за једног ученика се чека дијагностика

Директор Клиничког центра Србије Милика Ашанин, рекао је да су два ученика након операције потпуно пробуђена, а да се наставница у овом моменту буди и да су сви потпуно стабилни.

Како је навео, код четвртог пацијента који је оперисан, ученика који је примљен у доста лошем општем стању, у овом тренутку се ради додатна дијагностика.

"Два ученика су потпуно пробуђена, екстубирана, а наставница се полако буди и у овом моменту су потпуно стабилни. Што се тиче четвртог пацијента, то је ученик који је при само пријему био доста лошег општег стања. Ради се о комплексним повредама, простерелним повредама грудног коша, врата и кичме, а осим оперативног захвата, тражена је и додатна дијагностика која се сад спроводи. Видећемо, надам се повољном исходу", рекао је Ашанин за Танјуг.

Он је оценио да је ситуација свакако много боља и да то охрабрује све ангажоване лекаре, али не жели да у најранијем постоперативном току даје прогнозе.

"У овом тренутку три пацијента на интензивној нези, они су сасвим добро, али немојте нас терати да говоримо у најранијем постоперативном току о неким прогнозама. Надам се да су изашли из непосредне виталне угрожености", рекао је Ашанин.

Ученица која је имала прострелну рану главе је оперисана од стране неурохирурга КЦ Србије, казао је Ашанин, наводећи да су они урадили све што су могли и да ће сачекати даље прогнозе.

Ургентни центар у Београду је био затворен за све остале пацијенте, који се преусмеравају на ВМА, а цео УЦ је у приправности да прими повређене у пуцњави у школи "Владислав Рибникар".

На лицу места биле су и контадиверзионе екипе, зато што је у једној учионици пронађен ранац у којој је био пиштољ и неколико флаша са запаљивом течношћу. У питању је кабинет за историју. Према информацијама које је изнео председник државе, у ранцу су били "молотовљеви коктели", које дечак није имао храбрости да баци.

Хиљаде људи пали свеће за настрадале

Испред основне школе "Владислав Рибникар" грађани доносе цвеће, а неколико хиљада грађана окупило се на "Цветном тргу" у Београду, како би одали почаст трагично настрадима у ОШ "Владислав Рибникар", јавља наш репортер.

image