РТ Балкан истражује: Шта следи у дијалогу Београда и Приштине ако се јуче "дошло до зида"

Посредници у дијалогу, Вашингтон и Брисел, имају исти циљ као и Курти: да потврде независност тзв. Косова, каже некадашњи дипломата Зоран Миливојевић

Дошли смо до зида, рекао је јуче председник Србије Александар Вучић, после завршене нове рунде дијалога Београда и Приштине у Бриселу, мислећи пре свега на одбијање привремених приштинских власти да формирају Заједницу српских општина. Они су јуче добацивали женама из управљачког тима за ЗСО, које су представљале Нацрт статута заједнице, а данас су саопштили да су разрешили Управљачки тим.

Преговори Београда и Приштине убудуће ће бити јако тешки, јер је посредничка страна, Вашингтон и већина у Бриселу, која сада треба да одигра кључну улогу, да пресече, примени Бриселски споразум и прихвати статут, који је јуче презентован неспремна да то учини, каже за РТ Балкан некадашњи дипломата Зоран Миливојевић.

Он истиче да је јуче у Бриселу представљен статут који је израђен још 2018. у складу са Бриселским споразумом и са споразумом о принципима из 2015, који у потпуности одражава што је тада договорено, потписано и што је требало да буде примењено одавно. Додаје и да је очекивано да то Курти одбија.

"У основи постоји разлика у приступу. Београд сматра да се ради о споразуму, који подразумева ЗСО у оквиру Косова и Метохије, као ентитета под протекторатом УН. Курти сматра да се ради о решењима која су предвиђена за националне мањине у оквиру независне државе. Тако изгледа и његов предлог статута", каже Миливојевић.

Међутим, како наглашава, чињеница која се мора уважити је да је Бриселски споразум потпуно релевантан, легалан, легитиман, у складу са међународним правом, потписан, ратификован, међународни, јер има потпис Европске уније.

"Према томе не поставља се питање валидности и статута који је јуче презентиран, или концепта ЗСО према њему. Куртију смета што тај статут одражава оно што је споразумом предвиђено, а то је да је ЗСО део политичког система државе Србије, зато што је КиМ у саставу Србије. Све ово што Курти сада ради не би било могуће да постоји ЗСО: да полиција дође и заузима земљиште, да гради базу, јер је земљиште и располагање имовином у надлежности заједнице", каже наш саговорник.

Он наглашава да посредници у дијалогу, Вашингтон и Брисел, имају исти циљ као и Курти: да потврде независност тзв. Косова.

"Они ће у наредном периоду бити ближи ономе што одговара том ставу, да се ради о мањинском питању у оквиру независне државе Косово и то је нешто што ће тешко да буде превазиђено у неком кратком року. И ту улазимо у један крајње неизвестан период", наглашава Миливојевић.

Додаје и да је питање како ће уопште овај дијалог даље тећи.

"Нема никакве шансе да се Срби врате у институције, да се успостави неко нормално стање без формирања заједнице. Што се тиче званичног Београда и српске стране, ја сам тако разумео, она остаје чврсто на позицијама ЗСО по споразумима из 2013. и 2015, то је оно претходно питање и о другим питањима нема разговора док се то не реши. Кад је реч о Србима на КиМ мисли да они тек неће пристати ни на шта док се не формира ЗСО", каже Миливојевић.

Он се осврнуо и на изјаву шефа европске дипломатије Жозепа Бореља, који је после завршеног састанка у Бриселу рекао на конференцији за медије да је нацрт који је представљен само први корак, да то није коначно решење.

"Да су доследни морали би да прихвате овај статут од јуче који одржава карактер и суштину Бриселских споразума. То што Борељ каже је већ назнака да ће и они уважавати став који већински влада на Западу, пре свега став Вашингтона. И Габријел Ескобар је јуче био тамо, што треба разумети да ће приштинска страна у кључним елементима даље расправе о Заједници имати подршку Вашингтона и Запада на линији потврде косовске државности", наглашава наш саговорник.       

Кад све саберемо, како додаје, питање је колико је Бриселски споразум уопште могуће даље спроводити, ако се ово сада не спроведе.

Наш саговорник напомиње и да од Србије ништа не зависи, све је у рукама Запада јер Курти не мења став, нити му то пада на памет.

"Мислим да ће Курти ићи у даљу ескалацију, неће одустати од својих циљева. Покушаће да заокружи север преко овог механизма нових градоначелника који су изабрани онако како су изабрани и да оствари некакву власт. Користиће елементе насиља и даље, покушаће да реализује и то са отварањем моста, а идеја је, вероватно, да поново уједини северну и јужну Митровицу. И ми улазимо у озбиљну причу, тежак и неизвестан период", истакао је Миливојевић.