Регион уједињен у болу: Последњи поздрави жртвама са тргова, из храмова и спортских хала (ВИДЕО)

Док су млади палили свеће и остављали цвеће за настрадале у ОШ "Владислав Рибникар", у неким школама у Србије и БиХ догодило се неколико случајева који су инспирисани злочином на Врачару. Патријарх позвао на помен страдалима после вечерње службе

Хиљаде младих, деце и тинејџера, окупило се испред Oсновне школе "Владислав Рибникар" у Београду, где пале свеће и остављају беле руже. После вечерњег богослужења које је почело у 17 часова, патријарх Порфирије одржао је помен страдалима у Храму Светог Саве.

Помен се служио и у свим престоничким храмовима, као и у манастиру Грачаница на Косову и Метохији. Такође, у жалости су се са Београђанима, солидарисали и житељи Бањалуке, Загреба, Крагујевца, Ниша, Ужица, Приштине, Новог Пазара...

Паралелно са данашњим окупљањима, у неколико школа на територији Србије, али и Босне и Херцеговине, догодило се више инцидената који би могли бити инспирисани злочином у школи на Врачару.

Девојчица Л.И. (15), бивша ученица Гимназије "Руђер Бошковић" ножем је повредила дечака А.Р. (15) и наставницу која је покушала да је спречи, и њој је полиција одмах одредила задржавање, а потом је смештена у психијатријску установу ради обављања прегледа, сазнаје Танјуг.

Полицији су такође пријављени инциденти у основној школи "Милоје Васић" у Калуђерици, као и у основној школи "Десанка Максимовић" у Београду, где су се наводно појавили спискови сличним оном који је саставио К. К.  

Више просветних синдиката најавилo је да ће у петак, 5. маја, обуставити рад у школама у Србији, због трагедије која се догодила јуче у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду: Запослени ће бити на својим радним местима, али неће изводити наставу.

Влада Републике Србије изнела је данас закључке након седнице у којима се предлаже и Мораторијум на издавање дозвола за држање и ношење кратког ватреног оружја, након јучерашњег покоља у ОШ "Владислав Рибникар" на Врачару, пренео је "Блиц".

Закључци са седнице обухватају, поред двогодишњег мораторијума на издавање дозвола за држање и ношење кратког ватреног оружја, ревизију свих издатих дозвола за држање оружја, као и контролу лица која имају дозволе да држе оружје.

РТ Балкан урадио је анализу на тему укупног броја оружја у Србији по глави становника, правилима за ношење и држање оружја, процедурама и сл.

К. К. (13), дечак који је јуче убио осморо деце и радника обезбеђења и ранио шесторо деце и наставницу, налази се у Клиници за неурологију и психијатрију за децу и омладину у др Суботића, рекла је за Танјуг адвокатица породице Ирина Боровић.

Како је потврђено овој агенцији, дечаков отац, коме је одређено задржавање од 48 сати, сутра у 10 часова би требало да се појави пред Вишим јавним тужилаштвом, а адвокат породице сматра да ће му притвор бити одређен.

РТ Балкан данас се бавио и анализом ко је одговоран за крвави пир.

Вршилац дужности директора дечје клинике у Тиршовој Синиша Дучић, изјавио је јутрос да је девојчица, примљена након пуцњаве у Основној школи "Владислав Рибникар", у критичном стању и витално угрожена, а двојица дечака су стабилно и за неколико дана се очекује да буду пуштени на кућно лечење.

"Девојчица која је јуче оперисана хитно због повреда главе је витално угрожена, у критичном стању и на интензивној нези. Лекари раде све да је одрже у животу, али јој је јако тешко опште стање и витално је угрожена", рекао је Дучић новинарима.

Он је рекао да је операција девојчице била изузетно тешка, јер се ради о тешким повредама мозга, витално је угрожена и налази се на интензивној нези.

4. мај 2023 • 19:29

Брнабић: Не можете рећи да је систем заказао

Премијерка Србије Ана Брнабић истакла је да је Влада донела десет нових мера и одлучила да прошири рад већ постојеће групе за измену Кривичног законика.

Констатовала је да је најважније у новом сету мера смањивање кривичне одговорности малолетних лица са 14 на 12 година, по узору на Холандију, земље ЕУ, попут Грчке где је 13, Северне Ирске где је десет година...

Премијерка је најавила и контроле свих стрељана и припрему измене прописа како би експлицитно био забрањен приступ малолетним лицима стрељанама.

Брнабић је нагласила и да морамо да покушамо да нађемо неко решење за друштвене мреже или да више причамо о томе и да покушамо да подигнемо свест код људи о томе.

Шта је још поручила, сазнајте у посебном тексту.

Навијачи Партизана одали пошту убијеној деци

Хиљаде навијача Партизана су пред меч са Реал Мадридом одали пошту испред београдске Арене.

Они су вечерас плато испред београдске спортске хале прекрили цвећем и свећама у почаст страдалима у београдској школи "Владислав Рибникар", где је ученик К.К. убио девет особа.

Више о атмосфери испред Арене прочитајте у посебном тексту

УСТ подржало иницијативу да се старосна граница за кривичну одговорност спусти

Удружење судија и тужилаца Србије (УСТ) изразило је дубоко жаљење због трагедије у школи "Владислав Рибникар" и саопштило да учествује у болу породица страдале деце и радника обезбеђења.

Они су подржали иницијативу председника Србије да се старосна граница за кривично правну одговорност спусти на 12 година.

"УСТ подржава иницијативу председника Србије Александра Вучића да се снизи старосна граница кривичне одговорности, и поздравља закључак владе да надлежна министарства, у домену овлашћења, хитно размотре друге предложене мере, како би одговор на ову трагедију била јасна порука да смо као друштво спремни да реагујемо и предузмемо све нужне кораке да сачувамо децу" наводи се у саопштењу.

Како би се у удуће спречиле овакве трагедије, УСТ су додали да као друштво морамо да реагујемо, јер то од нас очекују пре свега деца, која су његов најрањивији део и која су потпуно немоћна у ситуацијама попут јучерашње.

УСТ је подсетио да већ годинама заступа став да, иако је кривичноправна превенција последња линија одбране друштва и елементарних вредности, то не значи да треба чекати да сви други облици превенције покажу степен своје ефикасности.

Књига жалости у "школи трагедије"

Поводом трагедије у Основној школи ''Владислав Рибникар'', у овој установи биће отворена Књига жалости.

"Грађани и грађанке, ученици и ученице, у књигу жалости се могу уписати у петак, 5. маја 2023. године, од 15 до 19 часова, суботу, 6. маја 2023. године, од 10 до 15 часова и у недељу, 7. маја 2023. године, од 10 до 15 часова", саопштено је данас из Министарства просвете.

Књига жалости биће изложена на главном улазу у Основну школу ''Владислав Рибникар'', наводи се у саопштењу.

Помен страдалима у Храму Светог Саве и у свим престоничким храмовима

Патријарх српски Порфирије у Храму Светог Саве служио је помен страдалима у пуцњави у ОШ "Владислав Рибникар".

Помен је служен у свим престоничким храмовима, као и у манастиру Грачаница на КиМ.

Свеће су запалили деца, ученици овдашњих основних и средњих школа, њихови родитељи, учитељи, наставници и професори.

Почаст су одали и запослени у јавним предузећима и установама, као и политички представници.

"Нека почивају у миру и да се овако нешто никоме и никада не деси", поручују мештани Грачанице и околних села.

У Храму Светог Саве у Београду међу окупљеним верницима налазио се и министар просвете Бранко Ружић.

Служби је присуствовао старешина Храма Светог Саве владика Стефан Шарић. А шта је окупљеним верницима поручио поглавар СПЦ, пронађите у посебној објави.

Српска листа: Заставе се спуштају и на КиМ

У српским срединама на територији Косова и Метохије, у част преминулих у трагичном догађају у београдској основној школи "Владислав Рибникар", заставе ће бити спуштене на пола копља на свим институцијама Републике Србије у покрајини, саопштила је данас Српска листа.

Запослени у ОШ "Владислав Рибникар": Нико ништа није приметио

Члан већа за образовање на Врачару Драги Лукић изјавио је данас да је разговарао са разредним старешином К.К. који је јуче у ОШ Владислав Рибникар убио девет а ранио седам особа, и да му је он рекао да је био примеран у школи, да је имао добре оцене.

"Разредни старешина који се бавио својим одељењем и остали наставници, данас смо баш дуго разговарали, били смо у школи, причали са директорком, педагогом и психологом, нико није приметио", рекао је Лукић за Танјуг.

Према његовим речима, дечак који је починио убиства је прешао у одељење билингвалне наставе, где је боља конкуренција, боље одељење и он се ту добро сналазио, имао добре оцене.

"Свима је то изненађење. Ради се о некој финој породици, вероватно је очева грешка што је то оружје држао тако и што га је водио у стрељану, не знамо те детаље, али родитељи су медицински радници, шта се десило, то морају научници да објасне'', изјавио је Лукић.

Правила поводом тродневне жалости у Србији

Због трагичног догађаја, у Србији је проглашена тродневна жалост која ће почети у петак, 5. маја, када ће на снагу ступити и поједини прописи.

Наиме, у складу са Законом о обележавању дана жалости, прописана су одређена правила.

Прописи о начину обележавања дана жалости налажу да органи и организације, као и друга правна лица која истичу заставу, дужни су да у време дана жалости заставу Републике Србије спусте на половину јарбола, односно копља, уз одговарајуће осветљење ноћу.

Закон о обележавању Дана жалости електронске и штампане медије обавезује да прилагоде садржај и не објављују ништа што спада у домен забаве.

Дан после трагедије: Како је професионално новинарство постало (најстарији) занат

У Закону се наводи да су радиодифузне организације за информисање јавности на територији Републике Србије, дужне да у својим програмима, укључујући и емисије намењене иностранству, на дан проглашења дана жалости најпре емитују одлуку о проглашењу дана жалости и о програму његовог обележавања, саопштено је данас из Удружења новинара Србије.

Електронски медији имају дужност и да обавесте јавност о скуповима сећања које поводом дана жалости организују надлежни органи Републике Србије или тела која она одреде.

Закон обавезује емитере телевизијског и радијског програма да уместо хумористичких, забавних, фолклорних и других емисија са забавном и народном музиком, емитују музику и емисије прикладне дану жалости.

Електронски медији су, према Закону, дужни да ускладе детаљну програмску шему за време тродневне жалости, а новинско-издавачке организације које издају дневне новине дужне су да у току дана жалости своје листове штампају у црној боји, наводећи на првој страни одлуку о проглашењу дана жалости.
Медији који не поштују прописе биће новчано кажњени.

У петак Дан жалости и у Републици Српској

Влада Републике Српске одлучила је на данашњој ванредној седници да у петак, 5. маја, прогласи Дан жалости, због трагедије у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду, где је ученик седмог разреда усмртио осам ученика и радника обезбеђења, док је шест ученика и наставницу ранио из ватреног оружја.

Град Бањалука данас је од 19.00 часова организовала паљење свећа на Тргу Крајине, у помен трагично настрадалих ученика и радника обезбеђења београдске Основне школе "Владислав Рибникар".

Грађани Бањалуке запалили су свеће и одали почаст страдалима у Београду.

Свеће и тишина окупљених на главном бањалучком тргу сведоче о саосећању и подршци коју Република Српска шаље братској Србији у данима туге, пренео је РТРС.

"Бањалука саосећа са породицама настрадалих и свим грађанима Републике Србије", саопштено је на Инстаграм профилу Градске управе.

Председник новоформиране Владе Федерације БиХ Нермин Никшић изјавио је данас да би Савет министара БиХ требало да донесе одлуку о Дану жалости на територији целе државе БиХ.

Још један инцидент, ученик у Калуђерици направио списак налик на онај из ОШ "Владислав Рибникар"

Полицији је у 9.55 часова пријављено да је ученик Основне школе "Милоје Васић" у Калуђерици направио план и списак, налик на трагедију која се догодила у ОШ "Владислав Рибникар".

Ученик осмог разреда је рекао да је наводно по наговору друга направио списак и план.

Двојица ђака и њихови родитељи су доведени у полицију на разговор.

Нови инцидент: Бивша ученица кухињским ножем повредила вршњака и наставницу

Девојчица Л.И. ножем је повредила дечака А.Р. (16) и наставницу (44) која је покушала да је спречи, потврђено је Танјугу у МУП-у.

Она је након задржавања од стране полиције смештена у психијатријску установу ради обављања прегледа.

Девојчица је и раније имала психичке проблеме, а пре пар месеци је избачена из поменуте школе, сазнаје Танјуг.

Инцидент се догодио у Гимназији "Руђер Бошковић" у Београду, а тинејџерка (16) је савладана и одређено јој је задржавање.

Наставница је добила посекотину у пределу руке, а девојчица је према сазнањима "Блица", у школу донела кухињски нож.

Овим поводом огласила се Управа Гимназије "Руђер Бошковић" која је изнела детаље немилог догађаја.

Последњи поздрав: Млади испред ОШ "Владислав Рибникар" одају почаст жртвама

Неколико хиљада младих, деце и тинејџера, окупило се испред Oсновне школе "Владислав Рибникар" у Београду, где су палили свеће и остављали беле руже.

Више о томе прочитајте у посебном тексту.

Просветари сутра не држе часове, траже да се насиљу стане на пут

Више просветних синдиката најавилo да ће у петак обуставити рад у школама у Србији, због трагедије која се догодила јуче у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду: Запослени ће бити на својим радним местима, али неће изводити наставу.

Више о томе прочитајте у посебном тексту.

Најновије одлуке владе после трагедије у школи на Врачару

Влада Републике Србије изнела је закључке након седнице у којима се предлаже и Мораторијум на издавање дозвола за држање и ношење кратког ватреног оружја, након јучерашњег покоља у ОШ "Владислав Рибникар" на Врачару, пренео је "Блиц".

Закључци са седнице обухватају, поред двогодишњег мораторијума на издавање дозвола за држање и ношење кратког ватреног оружја, ревизију свих издатих дозвола за држање оружја, као и контролу лица која имају дозволе да држе оружје.

Такође, предвиђа се контрола свих стрељана на територији Републике Србије, те забрана приступа малолетним лицима у истим.

Министарству правде се налаже да размотри могућност измена Кривичног законика како би се старосна граница за кривичноправну одговорност малолетних лица снизила са 14 на 12 година.

У плану су прописи за увођење обавезних тестова за наркотике у средњим школама и у основним школама за ученике седмог и осмог разреда, као и пооштравање санкција за непоштовање прописаних обавеза пружалаца медијских услуга, укључујући интернет, електронске платформе, друштвене мреже, а у погледу забране садржаја којим се истиче и подржава насиље, криминално и друго недозвољено понашање, емитовање сцена бруталног насиља и других садржаја који могу тешко да нашкоде физичком, менталном или моралном развоју малолетника.

К.К. смештен на Клинику за неурологију и психијатрију, отац сутра пред Вишим јавним тужилаштвом

К. К. (13), дечак који је јуче убио осморо деце и радника обезбеђења и ранио шесторо деце и наставницу, налази се у Клиници за неурологију и психијатрију за децу и омладину у др Суботића, рекла је за Танјуг адвокатица породице Ирина Боровић.

Према њеним речима, са њим је након поноћи разговор обавио конзилијум лекара, а даљи прегледи наставиће се у наредним данима.

Како је потврђено Танјугу, дечаков отац, коме је одређено задржавање од 48 сати, сутра у 10 часова би требало да се појави пред Вишим јавним тужилаштвом, а адвокат породице сматра да ће му притвор бити одређен.

Она је казала и да је резултат токсиколошког налаза негативан је, што је утврђено након што је он синоћ одрађен на ВМА, који је обављен како би се утврдило да ли је дечак био под дејством психоактивних супстанци када је починио убиства.

К. К. је јуче у ОШ убио осам својих вршњака и чувара те школе и ранио шест ђака и наставницу историје.

Списак ђака које је вршњак наводно хтео да убије пронађен у још једној школи

НН лице из Основне школе "Десанка Максимовић" у Београду направио је списак ђака које наводно жели да убије, потврђено је из МУП-а за Б92.нет.

Више о томе прочитајте у посебном тексту.

Негативан токсиколошки налаз дечака који је у школи убио деветоро људи

Резултат токсиколошког налаза дечака К. К. (13) који је у Основној школи "Владислав Рибникар" убио девет и ранио седам људи, негативан је, рекла је за Танјуг адвокат Ирина Боровић.

Синоћ је одрађен токсиколошки налаз на ВМА како би се утврдило да ли је дечак био под дејством психоактивних супстанци када је починио убиства.

Надбискуп Немет изразио саучешће поводом убијених ученика и радника обезбеђења

Београдски надбискуп Ладислав Немет изразио је саучешће свим ожалошћенима поводом трагедије тог дана у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду.

Надбискуп Немет је изразио најдубље саосећање са свима који су изгубили вољену децу у овој страшној трагедији, нагласивши да су његове мисли и молитве са свим родитељима, учитељима, ученицима и свим другим особама које су погођене овом трагедијом, саопштено је данас из Католичког медија центра Београдске надбискупије и митрополије.

"Невиним душама убијених ученика и радника обезбеђења, нека Господ удели покој у нади блаженог васкрсења, а свим породицама, родбини и пријатељима снаге и утехе у овим тешким тренуцима", поручио је надбискуп.

Нагласио је да ниједно дете не би требало да буде жртва насиља, поготово не у школи, која би требала да буде сигурно и подстицајно место за учење и развој.
Према његовим речима, ова трагедија све позива на важност радикалних мера у превенцији насиља у школама и међу децом.

Надбискуп Немет је свештеницима поручио да на светим мисама тог дана моле за све страдале у овој трагедији.

САНУ: Заједнички циљ је промена културног обрасца и повећање емпатије

Српска академија наука и уметности дубоко жали због трагичног догађаја у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду и изражава најискреније саучешће породицама трагично настрадалих ученика и радника те школе.

Ова незапамћена трагедија указује да се на свим нивоима мора радити на превенцији насиља, саопштено је из Извршног одбора Српске академије наука и уметности.

"Заједнички циљ надлежних органа и свих нас мора бити промена културног обрасца и повећање емпатије и степена међуљудског разумевања. Дужни смо да као друштво урадимо све да се овакви немили догађаји више никада не понове", наводи се у саопштењу САНУ

Младић из Бихаћа данима прети сличним крвавим пиром какав се десио у Београду

Младић из Бихаћа, А. З. данима прети да ће учинити сличан крвав пир какав се десио у Србији и да ће убити ученике и запослене у Економској школи, написао је бањалучки портал Српскаинфо.

Више о томе прочитајте у посебном тексту.

Симоновић: Дечак за три пута није могао да стекне искуство у стрељани

Дечак К. К. (13) који је убио девет и ранио седам особа, није могао за три пута у стрељани да стекне искуство да са таквом прецизношћу убије своје другаре, рекла је за Танјуг оружарка Ана Симоновић.

Како је прецизирала Симоновић, која иначе има сертификате о руковању готово свим врстама ватреног оружја, дечак јесте био увежбан али не у стрељани, већ је активно тренирао "Ерсофт", које је војно-тактичка симулација, и то је искористио у сврхе овог злочина.

Објаснила је да је Косту К. на тренинге "Ерсофта" доводио отац и то су заједно тренирали, што је како наводи "антистрес игра данашњице" и нема лимит у годинама као ни "пејнтбол".

Симоновић је истакла да по њеном мишљењу не постоји мањкавост по питању Закона о поседовању оружја и муниције, чак сматра да је тај закон превише строг.

Начелница Одељења за оружје у МУП-у Јелена Лакићевић појаснила је да особе које желе да буду власници оружја морају да испуне девет услова, од којих је најбитнији здравствена способност, у склопу које су прегледи офтамолога, психијатра и општи доктор.

"Имамо доста дописа од изабраних доктора који примете да особа која већ има издату дозволу за оружје има неке промене у понашању и доктори су дужни да обавесте МУП. Чим стигне то обавештење у Полициијску управу од тих особа се аутоматски одузима оружје" рекла је Лакићевић за К1.

Закон о оружју је, како је казала Лакићевић, један од најригорознијих у Европи и примењује се.

Оружје како је казала мора да буде закључано, по прописима и не сме да буде напуњен оквир у пиштољу, те уколико је реч о сефу не сме да учини доступним шифру сефа ни кључ истог.

Уколико Влада Србије донесе мере које су предложене припадници МУП-а ће у наредном периоду извршити контролу ради утврђивања да ли власници оружја држе своје наоружање у складу са прописима.

Адвокат Виктор Гостијац: Оцу К.К. се ставља на терет дело које није извршио

Адвокат Виктор Гостијац сматра да кривично дело угрожавање сигурности, које се, како наводи, ставља на терет оцу ухапшеног К.К. (13), дело је које он практично није извршио.

Гостијац је објаснио да је чуо из медија да је адвокатица ухапшеног дечака саопштила да се то кривично дело ставља на терет оцу.

"То је један алиби потез тужилаштва, пошто, практично, то дело које му се ставља на терет он није извршио. Кривично дело угрожавање сигурности је нешто друго", рекао је адвокат за Танјуг.

Како је објаснио, њега врши онај ко поплавом, пожаром или неком другом опште опасном радњом доведе у опасност животе других лица, али то није оно што је родитељ дечака учинио.

Он мисли да је "то је потез који је потребан у атмосфери у којој јавност очекује да дође до реакције".

Гостијац сматра да јавност не може да прихвати чињеницу да једна оваква катастрофа може да се догоди, а да нико не буде одговоран и да нико не буде у затвору.

Адвокат је рекао да су наши закони, који се тичу права особа које имају дозволе за оружје, добро регулисани.

"Узрок ове трагедије нису закони о држању и ношењу оружја. Ово је један феномен који се догодио и који је код свих нас упалио аларме да цело друштво системски на ово реагује", казао је Гостијац,

Он је рекао да постоји могућност да малолетник неће одговарати.

"Јуче сам на конференцији за штампу чуо да то провејава из његове изјаве. То говори да је тај дечак доста паметан. Како год посматрамо ствари, ми разговарамо о детету које се са кривично правног аспекта налази ван његовог домашаја", навео је Гостијац.

Он је објаснио да се лечење у психијатријској установи изриче учиниоцу кривичног дела, те да до тога долази када се сматра да је учинилац кривичног дела опасан по околину, да је психијатријски болесник, али сматра да се то не може применити на овај случај.

Медији у региону и даље прате атмосферу дан након масакра у Београду

Дан након стравичног догађаја у београдској Основној школи "Владислав Рибникар", он је и даље главна тема регионалних медија.

Хрватски портал "Индекс" и загребачки "Јутарњи лист" у континуитету и са фотографијама са лица места прате ситуацију у којој се ученици и грађани опраштају од настрадалих паљењем свећа и полагањем цвећа, играчака и других ствари испред школе у којој је се догодио невиђени масакр, највећи у савременој историји Србије и региона.

Такође, хрватски медији прате стање повређене деце и једне наставнице који су јуче подвргнути хируршким интервенцијама.

Они преносе писање београдских медија да је починилац К.К. (13) најмлађа особа која је упуцала толики број лица.

Ту чињеницу преноси и сарајевски портал klix.ba. Иначе, око свих школа у Републици Српској и неким школама у Федерацији БиХ јуче је превентивно повећан број припадника полиције.

Масакр у Београду потресао је и Црну Гору и упалио црвени аларм целом друштву, упозорила је данас посланица ГП Ура и дугогодишња просветна радница Божена Јелушић.

"Све што се деси у региону, па чак и у земљама Европксе уније треба посматрати као потенцијално могуће да се деси и овде", рекла је Јелушић за ТВЦГ.
Због тога, истакла је, ако хитно не удружимо снаге и покушамо да решимо проблем, бићемо непријатно изненађени.

Психотерапеут Дијана Поповић Гаврановић је приметила да данашњу децу одгајају родитељи које је обликовала транзиција, и резултати су, каже, свуда око нас.
Сматра да су родитељи кључни да усмере дете на који начин ће се понашати у кризним ситуацијама.

"Нека деца кад су под великим емоционалним притиском, када имају доживљај да се налазе у безизлазној ситуацији почну да осећају велику количину страха, љутње, туге некад постану депресивна, развијају доживљај кривице, изгубе самопоуздање и самопоштовање и тада почну да чине ствари на своју штету, и угрозе себе или друге особе", поручила је Поповић Гаврановић.

Деци оружје, истичу, не сме бити при ручи, уз подсећање на податак МУП-а од марта ове године да је у Црној Гори на близу 620.000 становника 100.000 издатих оружних листова.

Скопски медији пишу да се само 24 сата након језивог масакра велики број грађана и ђака поново окупља испред школе на Врачару да одају пошту трагично страдалицима.

Портал скопског "Канала 5" пише да испред школе влада тишина и да се чују само јецаји присутних.

"Сви су тужни. Испред школе је много ученика и наставника који не могу да испричају шта се на овом месту догодило пре само 24 сата....", пише портал.

Повереник апеловао на медије да поштују право на приватност

Служба Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности апеловала је данас на медије и надлежне органе да у овим, како се наводи, тешким тренуцима за цело друштво поштују право на приватност и право на заштиту податка о личности свих лица који су погођени овим трагичним догађајем.

Такође, позвао их је да предузму све расположиве мере како се овакве трагедије никада више не би поновиле, наводи се у саопштењу Повереника.

Истовремено, Повереник је изјавио најдубље саучешће породицама невино страдалих жртава ужасног насиља у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду и да се нада успешном и брзом опоравку свих повређених.

Унија синдиката просветних радника: Обустава рада у петак 5. маја

Унија синдиката просветних радника Србије саопштила је да ће сви њихови чланови запослени у школама обуставити рад у петак 5. маја, због напада у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду, где је убијено осам ученика и радник обезбеђења.

"Запослени ће тог дана бити у школама, али неће изводити наставу. Просвета је занемела. Након консултација са запосленима у образовању, донећемо одлуке о којима ћете бити благовремено обавештени", наводи се у одлуци коју је потписала председница Уније Јасна Јанковић.

Синдикат радника у просвети Србије, као и још неколико синдиката, саопштили су раније да ће такође обуставити наставу у петак 5. маја.

Докторка из Хитне помоћи: Сви су и даље потресени, то је стрес на који се не припремате на факултету

Докторка Ивана Стефановић из Хитне помоћи каже за РТС да је након пуцњаве у ОШ "Владислав Рибникар" на Врачару, на терену у једном тренутку било чак 11 екипа Хитне помоћи.

Наводи да је први позив из школе да се тамо нешто дешава, да је пуцњава и да има повређених, дошао је јуче у 8.43.

"Као што протокол налаже, одмах пошаљете три најближе екипе, које су тамо биле врло брзо. Они су нам јавили шта се тамо даље дешава, тако да смо цео рад брзо реорганизовали, да спасимо што је могуће више повређених", истиче докторка Стефановић.

Каже да су и даље сви потресени, али да су урадили ванредан посао да огромна трагедија буде нешто мања него што је могло да се деси.

"То је заиста стрес на који се не припремате на факултету. Не треба да радимо такве ствари. Када се то деси, радите све што можете, али морате да знате како после да и ваш стрес избаците. Зачуђујуће смо добро", истиче докторка Стефановић.

Малолетници у стрељану могу само уз присуство родитеља

Малолетна лица не могу самостално да долазе, нити да користе услуге стрелишта, а једина опција је излазак на полигон уз присуство родитеља.

"Према позитивним прописима Србије малолетна лица самостално апсолутно не могу да користе услуге стрелишта било спортски или рекреативно. Једини начин да малолетно лице дође у додир са оружјем је искључиво уз присуство родитеља на стрелишту, али је то нешто што се практично избегава, посебно за малолетнике млађе од 14 година", рекао је за Танјуг Иван Урошевић, лиценцирани инструктор за безбедно руковање ватреним оружјем стрељане у Београду.

Навео је да малолетна лица долазе у стрељане, али да је то реткост.

"У најчешћој ситуацији је то родитељ који има везе са оружјем, да ли кроз војску, полицију или што је ловац или спортски стрелац, па оружје постоји у кући. И постоји једна жеља да се види да то није играчка, шала, игрица, филм, него да је то један врло озбиљни алат и да се у контролисаним условима стекну први утисци шта је то, како то функционише и да није играчка", рекао је Урошевић.

Разлика је, наводи, у типу оружја које се даје.

"По правилу избегава се на обуци да се дају пиштољи. Радило би се пре о неком малокалибарском спортском оружју у виду неких пушака евентуално, али су то оружја која би била прилагођена узрасту. Постоје и стрелишта и клубови који апсолутно забрањују малолетницима, чак и уз присуство родитеља, да користе оружје", рекао је Урошевић.

Према његовим речима, процена детета је врло лична, зависи од некога ко је у том тренутку инструктор или спортски тренер, зависи и од типа објекта.

"Припрема се састоји од уводног часа где се приоритет даје безбедности. Не прича се толико о томе како оружје ради, већ се овде фокусирате на безбедно руковање ватреним оружјем, плус основе технике гађања, а најважније је рећи да је сав тај рад супервизиран. Један на један, искључиво уз инструктора, у боксу ако је затворен објекат, да би се минимизовала свака могућност да дође до нежељених инцидената", казао је Урошевић.

Сматра да за малолетнике стрељана уопште није забава.

"Они се појављују ту са апсолутним незнањем, предубеђењем да је то нешто што је лако и нешто што можете видети било где у играма, на телевизији, интернету и делује као игра. Ствар се драстично мења после првог пуцња и постоји природна реакција на тај звук која је отрежњујућа", рекао је Урошевић.

МУП апелује на власнике да оружје држе савесно, најављене контроле

Министарство унутрашњих послова апеловало је на све власнике да оружје држе савесно, закључано у сефовима, касама или ормарима, тако да буде недоступно неовлашћеним лицима, а посебно деци.

МУП je апеловао и да власници оружја провере да ли је оно ненапуњено, односно одвојено од муниције, као и да кључеве или шифре од каса, сефова и ормара у којима држе оружје, учине недоступним другим лицима, посебно деци.

У саопштењу се наводи да ће МУП у наредном периоду предузети све мере како би се непосредном контролом на адреси пријављеног пребивалишта власника оружја утврдило да ли власници држе оружје у складу са важећим прописима, тј. раздвојено од муниције и закључано у адекватним ормарима, касама и сефовима.

Власницима оружја за које се контролом утврди да оружје чувају несавесно, тако да може доћи у посед неовлашћених лица и угрозити безбедност људи, оружје ће бити одузето и поднеће се захтев за покретање прекршајног поступка у складу са Законом о оружју и муницији.

МСП Француске: Међу жртвама у Београду ученица француске националности

Француско министарство спољних послова саопштило је да је једна ученица француске националности међу жртвама јучерашње пуцњаве у ОШ "Владислав Рибникар" у Београду.

"Били смо дубоко шокирани када смо сазнали за пуцњаву у школи 'Владислав Рибникар' у Београду 3. маја ујутру, која је резултирала великим бројем жртава, међу којима је и једна ученица француске националности", навели су из Министарства спољних послова Француске.

Они су изразили најдубље саучешће породицама страдалих, а повређенима су пожелели брз опоравак.

"Наше особље и амбасада у Београду улажу напоре да, у овом тешком тренутку, пруже пуну подршку породици наше младе сународнице", додаје се у саопштењу.

Како се наводи, Француска изражава свесрдну солидарност са српским народом и властима услед ове трагедије.

Патријарх позвао на помен страдалима после вечерње службе

Патријарх српски Порфирије позвао је православне житеље Београда на помен страдалима у пуцњави у ОШ "Владислав Рибникар", који ће бити одржан данас после вечерњег богослужења које почиње у 17 часова, преноси РТС.

Помен ће бити служен у свим престоничким храмовима.

"Његова светост патријарх српски г. Порфирије позива православне житеље Београда да се данас, 4. маја, после Вечерњег богослужења које почиње у 17 часова, на помену, који ће бити служен у свим престоничким храмовима, помоле Господу нашем, Христу васкрслом из мртвих и Пресветој Мајци Његовој за невино пострадале основце и њиховог школског чувара Драгана", преноси РТС.