Србија и Балкан

Малолетници могу у стрељану само уз присуство родитеља

Једини начин да малолетно лице дође у додир са оружјем је искључиво уз присуство родитеља на стрелишту, али је то нешто што се практично избегава, посебно за малолетнике млађе од 14 година
Малолетници могу у стрељану само уз присуство родитељаwww.globallookpress.com © Jeremy Hogan

Малолетна лица не могу самостално да долазе, нити да користе услуге стрелишта, а једина опција је излазак на полигон уз присуство родитеља, рекао је за Танјуг Иван Урошевић, лиценцирани инструктор за безбедно руковање ватреним оружјем стрељане у Београду.

"Према позитивним прописима Србије малолетна лица самостално апсолутно не могу да користе услуге стрелишта било спортски, или рекреативно. Једини начин да малолетно лице дође у додир са оружјем је искључиво уз присуство родитеља на стрелишту, али је то нешто што се практично избегава, посебно за малолетнике млађе од 14 година", истакао је Урошевић.

Навео је да малолетна лица долазе у стрељане, али да је то реткост.

"У најчешћој ситуацији је то родитељ који има везе са оружјем, да ли кроз војску, полицију или што је ловац или спортски стрелац, па оружје постоји у кући. И постоји једна жеља да се види да то није играчка, шала, игрица, филм, него да је то један врло озбиљни алат и да се у контролисаним условима стекну први утисци шта је то, како то функционише и да није играчка", рекао је Урошевић.

Разлика је, наводи, у типу оружја које се даје.

"По правилу избегава се на обуци да се дају пиштољи. Радило би се пре о неком малокалибарском спортском оружју у виду неких пушака евентуално, али су то оружја која би била прилагођена узрасту. Постоје и стрелишта и клубови који апсолутно забрањују малолетницима, чак и уз присуство родитеља, да користе оружје", рекао је Урошевић.

Према његовим речима, процена детета је врло лична, зависи од некога ко је у том тренутку инструктор или спортски тренер, зависи и од типа објекта.

"Припрема се састоји од уводног часа где се приоритет даје безбедности. Не прича се толико о томе како оружје ради, већ се овде фокусирате на безбедно руковање ватреним оружјем, плус основе технике гађања, а најважније је рећи да је сав тај рад супервизиран. Један на један, искључиво уз инструктора, у боксу ако је затворен објекат, да би се минимизовала свака могућност да дође до нежељених инцидената", казао је Урошевић.

Сматра да за малолетнике стрељана уопште није забава.

"Они се појављују ту са апсолутним незнањем, предубеђењем да је то нешто што је лако и нешто што можете видети било где у играма, на телевизији, интернету и делује као игра. Ствар се драстично мења после првог пуцња и постоји природна реакција на тај звук која је отрежњујућа", рекао је Урошевић.

Опширније прочитајте на нашем блогу уживо

image