Србија и Балкан

Брнабић са Лирман: Чланство у ЕУ остаје приоритет Србије

Брнабић је додала да су пред Србију представљени енергетски проблеми са којима се суочавају и друге европске земље, те да њихово решавање захтева нов приступ и међусобну сарадњу
Брнабић са Лирман: Чланство у ЕУ остаје приоритет Србије© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Председница Владе Србије Ана Брнабић данас је министарку за европске послове и климатска питања Немачке Ану Лирман упознала са плановима новог кабинета, истакавши да посвећеност пуноправном чланству у Европској унији остаје приоритет.

Како тврди Брнабић, изазови са којима се друге европске земље суочавају када је реч о енергетици представљени су и пред Србију, и они захтевају нов приступ том проблему.

То, додаје председница Владе Србије, подразумева велика улагања у развој енергетске инфраструктуре, а посебно у нове изворе зелене енергије, те је истакла да ће међусобна сарадња по том питању бити од значаја, саопштено је из кабинета председнице владе. 

Говорећи о наставку дијалога са Приштином, Брнабић је још једном указала да је Београд учинио све што је Бриселским споразумом предвиђено и да очекује да Приштина формира Заједницу српских општина. 

Министарка Лирман сагласила се са Брнабић да српско-немачка сарадња има простора за развој.

Посебно је истакла значај наставка сарадње у оквиру Берлинског процеса, и захвалила се за кораке које је Србија предузела по питању усаглашавања са визном политиком ЕУ, истичући важност још већег усаглашавања Србије са заједничком спољном и безбедносном политиком Европе.

image