Србија и Балкан

Још један скандал Донике Гервала: Заев је избацио из кабинета

Министарка спољних послова привремених приштинских институција запретила је Зорану Заеву да ће Северна Македонија "имати посла с нама" уколико не напусти иницијативу "Отворени Балкан"
Још један скандал Донике Гервала: Заев је избацио из кабинета© Foto Global Look Press/IMAGO/Janine Schmitz/photothek.d

Министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала избачена је из кабинета бившег премијера Северне Македоније Зорана Заева током једне од претходних посета овој земљи након што је изазвала дипломатски скандал, преноси Косово онлајн.

Гервала је наводно затражила да Северна Македонија изађе из "Отвореног Балкана" или ће "имати посла с њима", након чега ју је Заев замолио да напусти његов кабинет.

"Жао ми је госпођо, али ово викање је неподношљиво у мојој канцеларији. Из љубазности не могу лично да вас избацим, иначе, не можете да причате овим језиком и на овај начин", одговорио је Заев, пренео је приштински портал "Економија онлајн".

Извор додаје да су ову вест први пренео лист "Албанијан пост", међутим, није прецизирано када се овај догађај одиграо.

Будући да је Заева на месту премијера Северне Македоније наследио Димитар Ковачевски почетком јануара 2022. године, извор сматра да се избацивање Гервале из кабинета македонског премијера догодило крајем прошле године.  

Гервала је иначе позната по скандалима и именовању нестручних кадрова у редове дипломата због чега су опозиција и аналитичари више пута тражили њену смену.  

Курти неће у "Отворени Балкан", тражи равноправне услове

"Отворени Балкан" представља политичко-економску зону коју формирају три државе-чланице: Србија, Северна Македонија и Албанија.

Званичници привремених приштинских институција критикују ову регионалну иницијативу одбијајући да јој се придруже под "неравноправним" условима.

Премијер тзв. Косова Аљбин Курти одбио је позив на Самит "Отвореног Балкана" у Охриду који је одржан 7. и 8. јуна 2022. године, додајући да је реч о "штетној регионалној иницијативи без визије".

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић изјавио је на седници Савета безбедности УН одржаној прошле недеље да је Србија више пута позивала Приштину да се придружи тој иницијативи.

image
VV inauguration
banner