Тужилаштво за високотехнолошки криминал: Због претећих објава и до 12 година затвора

И најмање претећа објава биће проверена до краја, а то укључује утврђивање локације емитовања, претрес и хапшење, поручује Бранко Стаменковић, шеф Посебног тужилаштва за високотехнолошки криминал

Одређени број појединаца, вероватно подстакнут прошлонедељним трагичним догађајима у Основној школи "Владислав Рибникар" и селима Мало Орашје и Дубона у којима је настрадало 17 младих особа, искористио је друштвене мреже да упути претње да ће на сличан или исти начин поновити оваква кривична дела.

Полиција је такође интервенисала због узнемирујућег понашања више младих који су у објавама на друштвеним мрежама величали злочин тринаестогодишњег К.К. 

Број кривичних пријава који је поднет због угрожавања сигурности на друштвеним мрежама броји се десетинама. Међутим, само је једна претња, како каже Бранко Стаменковић, шеф Посебног тужилаштва за високотехнолошки криминал, била довољна да се покрене кривичноправни систем наше земље.

Иако у први мах изгледа да су малолетници више претили од пунолетних, то не може са сигурношћу да се тврди.

"Ти подаци се још упоређују, али се чини да малолетних особа има мање него пунолетних. Број осумњичених за изазивање опште опасности, али и сродних кривичних дела, у последњих недељу дана био је већи од уобичајеног. Битно је да се нагласи да су сви државни органи, надлежни да се боре против ових облика криминала, моментално реаговали са крајњом одлучношћу и да је та реакција још у току", наводи Стаменковић за лист "Политика".

Додаје да су осумњичени за кривична дела откривани врло брзо, у року од неколико минута или сати, а највише за дан или два. Наглашава да Тужилаштво за високотехнолошки криминал има изузетну сарадњу са иностраним партнерима, нарочито у земљама у којима се налазе седишта највећих светских интернет комуникационих провајдера као и предузећа која се баве друштвеним мрежама.

"Свима њима је било потпуно јасно да нам је неопходна брза сарадња и они су нам је пружили. Уз то, неке друштвене мреже које то до сада нису чиниле, сада су се саме јавиле да нам помогну. Захвални смо им много на томе", наглашава Стаменковић.

Уколико се на суду докаже да су учинили кривично дело изазивања опште опасности, особама које су постављале претеће поруке, прети вишегодишња затворска казна.

"За ово дело запрећене су врло озбиљне санкције које се у основном облику крећу од шест месеци до пет година затвора, док је за теже облике извршења запрећена казна од две до десет година. За најтеже облике који су санкционисани као тешка дела против опште сигурности казна је од две до дванаест година затвора", наводи шеф Посебног тужилаштва за високотехнолошки криминал.

Упитан како овакве објаве утичу на грађане, одговара да је сигуран да их се готово сви гнушају, али да постоји и део грађана који има и одређену дозу страха након читања.

"На основу досадашњих искустава можемо да кажемо да су само код врло малог броја појединаца такве објаве деловале подстицајно. Међутим, чињеница је да се наша искуства након протекле недеље мењају и да ћемо о томе посебно разговарати у оквиру јавних тужилаштава Србије. У објавама је било извесног копирања, у смислу објављивања планова који су слични несрећним догађајима. Апелујем на све кориснике интернета да схвате озбиљност ситуације и да се у лошем смислу не поводе за оним што се десило", поручује Стаменковић. 

Он истиче да "уколико смо били изненађени догађајима прошле недеље због непредвидивости, сада то више нисмо".

"И најмање претећа објава биће проверена до краја, а то укључује утврђивање локације емитовања, претрес и хапшење. Беспоговорно је време да се са таквим понашањем стане", категоричан је Стаменковић.

Наглашава да је "нет" виртуелан, а његове последице стварне.

"Не пратите поремећене особе. Не пратите насилне сајтове, групе и објаве. Не сматрајте да је насиље 'кул'. Немојте се освешћивати прекасно, јер може бити болно", апелује тужилац Стаменковић.