Србија и Балкан

Ковачевић: Цвијановићева у СБ УН показала да поштује став свог народа

То што Шмитовом срамном излагању нису присуствовале ни делегације Кине и Руске Федерације потврђује да Република Српска има значајне партнере и на светској дипломатској позорници
Ковачевић: Цвијановићева у СБ УН показала да поштује став свог народа© Tanjug/AP Photo/John Minchillo

Портпарол СНСД и делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић изјавио је да чињеница да је нелегални високи представник у свом нелегитимном обраћању СБ УН посебно истакао да га брине заједничка изјава владајућих странака из Републике Српске најбоље говори о томе колико је она била и оправдана и потребна.

"То што је Кристијан Шмит, који је предводник политика које желе да отму имовину Републике Српске, рекао: 'Нарочито ме брине заједничка изјава коју су потписале владајуће странке у Српској. Та изјава у којој говоре да државна имовина припада ентитетима, личи на акциони план за сецесију', само је још један доказ да је политика наше коалиције једина која штити имовину Републике Српске и саму Српску", рекао је Ковачевић.

Ковачевић је за Срну констатовао да поменута изјава даје најбољи одговор на питање зашто странке опозиције нису дошле на састанак код председника Републике Милорада Додика, односно по чијем налогу и у чијем интересу су се тако понашале.

Према његовим речима, Шмитова изјава објашњава и зашто је СДС прво био укључен, а онда се повукао из изјаве која је основа наредних корака у политици очувања имовине Републике Српске.

"Тиме што је одбила да присуствује излагању Кристијана Шмита, Жељка Цвијановић је показала јасан став који наш народ има према том странцу, као и да је спремна да став нашег народа брани на сваком месту. Увек се мора узети у обзир да су се након Цвијановићеве и делегације Кине и Руске Федерације повукле и нису присуствовале срамном Шмитовом излагању, чиме је још једном потврђено да Република Српска и наш народ имају значајне партнере и на светској дипломатској позорници", указао је Ковачевић.

Истакао је и да је Жељка Цвијановић у обраћању у Савету безбедности УН показала да поштује став свог народа, међународно право и процедуре, али је упутила јасну поруку да и ова организација мора да врати самопоштовање и да не сме дозволити да јој "слово" држи неки нелегални представник само због тога што то без икаквог права и легитимитета траже поједини моћници.

image