Србија и Балкан

Ступила на снагу уредба о либерализацији виза за тзв. Косово

Европски парламент подржао је визну либерализацију за грађане "Косова" 18. априла, а дан касније 19. априла је одржана церемонија потписивања правног акта
Ступила на снагу уредба о либерализацији виза за тзв. КосовоGetty © Sean Gallup

Уредба Европске уније о либерализацији виза за тзв. Косово данас је ступила на снагу и важиће на целом простору Шенгена, а примењиваће се од 1. јануара 2024. године, објавила је Економија онлајн.

Директор Института "Епик" Демуш Шаша изјавио је да ће граничне власти Европске уније од данас почети са неопходним припремама како би осигурало слободно кретање грађана тзв. Косова у шенгенској зони од 1. јануара наредне године.

"Данас почиње примена Уредбе ЕУ 2023/850. Другим речима, од данас је либерализација виза за 'Косово' закон који се примењује у целом шенгенском простору", рекао је Шаша, преноси приштински портал.

Европски парламент усвојио је визну либерализацију за "Косово" 18. априла, а дан касније 19. априла је одржана церемонија потписивања правног акта на којој су учествовали представници ЕП и Савета министара ЕУ.

На овај начин власници пасоша које издају привремене приштинске институције, могу да путују у ЕУ без виза на 90 дана.

Од ове одлуке изузети су Срби са севера КиМ који имају пасоше Републике Србије које им издаје Координациона управа МУП-а. Они ће и даље морати да стоје у реду за визе.

Косовског пасоша се за три месеца одрекло више од 1.000 грађана

Више од 1.000 људи одрекло се косовског пасоша у прва три месеца 2023. године, саопштили су из Министарства унутрашњих послова тзв. Косова, док тзв. Влада не предузима никакве конкретне мере како би зауставила тренд одласка младих, пишу "Репортери".

"У периоду јануар-март 2023. године у Одељењу за држављанство донето је 1.019 решења о изузећу из држављанства", наводи се у извештају "косовског МУП-а".

Према подацима, највећи број оних који су се одрекли косовског пасоша су из Немачке, а следе Аустрија, Словенија, Хрватска.

image