Брнабић: За Србију је од кључне важности наставак ангажмана Мисије УНМИК

Говорећи о наставку дијалога Београда и Приштине, премијерка је рекла да је неопходно да Приштина испуни све преузете обавезе још из Бриселског споразумау

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са подсекретаром УН за мировне операције Жан-Пјером Лакроом и специјалном представницом генералног секретара УН и шефицом Мисије УНМИК Каролин Зијаде о учешћу Србије у мировним операцијама у свету, као и наставку ангажмана УНМИК на Косову и Метохији.

Брнабић је рекла да Србија у континуитету пружа допринос светском миру, безбедности и поштовању међународног права учешћем у мултинационалним операцијама УН и ЕУ, саопштила је владина прес служба.

Премијерка је истакла да је за Србију УН најзначајнија међународна организација и да се ослањамо на њен утицај у погледу очувања изворних вредности Повеље, а нарочито дела о поштовању територијалног интегритета и суверенитета и Резолуције 1244 Савета безбедности.

За Србију је од кључне важности наставак ангажмана Мисије УНМИК у несмањеном обиму и са неизмењеним мандатом.

Премијерка Брнабић је на састанку у Влади Србије рекла да су важне благовремене, адекватне и видљиве реакције УН на бројне инциденте, провокације и једностране акте Приштине и у прилог томе навела низ примера о инцидентима који повећавају напетости, преноси Танјуг.

Говорећи о наставку дијалога Београда и Приштине, премијерка је рекла да је неопходно да Приштина испуни све преузете обавезе још из Бриселског споразума.

Лакроа је похвално говорио о доприносу Србије светском миру у безбедности учешћем у мултинационалним операцијама под мандатом УН које неретко, како је оценио, подразумевају и постојање непосредне опасности.

Шефица Мисије УНМИК Каролин Зијаде сагласна је да су бројни изазови пред УНМИК-ом, као и да подржава наставак разговора у Бриселу, а како би се се постигао конструктивни напредак.