Србија и Балкан

Смајловић: Раздвојити похвале Запада због разоружавања Србије и питање Косова и Метохије

О Србији неће похвално говорити када се буде коментарисао однос према косовским Албанцима и питању тзв. Косова, сматра новинарка Љиљана Смајловић
Смајловић: Раздвојити похвале Запада због разоружавања Србије и питање Косова и Метохије© РТ Балкан

Похвале са Запада због акције разоружавања Србије нису ни у каквој вези са тиме шта Брисел и Вашингтон раде по питању тзв. Косова, и то треба развдојити, изјавила је новинарка Љиљана Смајловић за Танјуг.

Смајловић каже да је акција разоружавања Србије битна јавном мњењу Запада, јер је велики део либералне јавности и владајућих странака на Западу за оштрију контролу разоружања, као и Џозеф Бајден, и да због тога стижу похвале Србији, али да се неће о Србији тако говорити када буде почео да се коментарише однос према косовским Албанцима и питању тзв. Косова.

"Све што је председник Вучић предложио се већ показало успешним на Новом Зеланду, у Аустралији и земљама које су након првих масовних напада и убистава, снизиле број таквих догађаја. Према томе, ту Вучића хвале сви који су за контролу оружја. Изненадило ме што код нас нико није уочио колико је доскорашњи директор ЦИА и директор Савета за националну безбедност Беле куће, Мајкл Хејден, одушевљено говорио да Србија ради оно што би свака нормална земља урадила када се разоружава," рекла је она и додала да се први пут сусрела са чињеницом да се Србија узима као пример нормалности у свету.

Она сматра да је скуп заказан за 26. мај најављен као нека врста одговора на скупове које организује опозиција и у том смислу претпоставља да је циљ власти да покаже људима да су они једна мирна већина која није бесна, не подстиче индигнацију и љутњу код грађана, већ се мирно солидарише са жртвама и против је насиља.

Смајловић додаје да је по њеном мишљењу то изнуђен потез који хоће да нагласи све супротно од онога што опозиција ради, и да власт хоће грађанима да пружи могућност да виде контраст у односу оног што ради опозиција.

Каже да јој је нејасна стратегија СНС-а када је реч о новом покрету, ни ко има намеру да се придружи том покрету јер, како објашњава, несхватљива је идеја да се странка утапа у шири покрет.

image