Србија и Балкан

Амерички амбасадор на КиМ: Оштре казне за нападе на нове председнике општина на северу

Свака криминална активност која има за циљ ометање ових званичника у вршењу њихових законских обавеза биће дочекана са тешким казнама од стране САД и међународне заједнице, поручио Џефри Ховенијер не доводећи у сумњу легитимитет избора на северу које су Срби бојкотовали
Амерички амбасадор на КиМ: Оштре казне за нападе на нове председнике општина на северу© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Амерички амбасадор у Приштини Џеф Ховенијер изјавио је да очекује да нови председници општина на северу Косова и Метохије преузму техничку, а не политичку улогу, те да ће било каква криминална активност против њих бити оштро кажњена.

"С обзиром на ниску излазност, очекивали бисмо да новоизабрани градоначелници општина и скупштина општина преузму техничку, а не политичку улогу", рекао је Ховенијер приштинским медијима на албанском.

Према његовим речима "избори одржани 23. априла били су у складу са косовским законима и уставом".

Ховенијер је рекао да изабрани званичници треба да улазе у зграде само тамо где су добродошли, и да локација у општини на којој изабрани званичници полажу заклетву не утиче на њихов статус изабраног функционера.

"Свака криминална активност која има за циљ ометање ових званичника у вршењу њихових законских обавеза биће дочекана са тешким казнама од стране Сједињених Држава и међународне заједнице", навео је Ховенијер.

Избори у општинама на северу Косова са већински српским становништвом одржани прошлог месеца организовани су уз бојкот Срба, па су за председнике изабрани кандидати албанских странака.

Ерден Атић, нови председник општине Северна Митровица најавио је да ће у петак, 19. маја положити заклетву.

image