Србија и Балкан

Цвијановићева: Ослобађајућа пресуда Дрековићу још један доказ бесмисла БиХ

Још једна срамна пресуда Суда БиХ, још један злочин над Србима за који нико није одговоран, још једна увреда за породице жртава које ни након 28 година од злочина нису дочекале правду, истакла је председавајућа Председништву БиХ
Цвијановићева: Ослобађајућа пресуда Дрековићу још један доказ бесмисла БиХ© ATA Images

Српски члан и председавајућа Председништву БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је данашња срамотна ослобађајућа пресуда ратном команданту Четвртог корпуса тзв. Армије БиХ Рамизу Дрековићу још један доказ бесмисла БиХ, као и лицемерних флоскула о помирењу и заједничкој будућности којима се расипају домаћи и страни актери у БиХ.

"Још један пораз правосуђа у БиХ за чије срамно деловање ће фактура на крају бити испостављена БиХ од које нас оваквим одлукама неповратно одвраћају", изјавила је Цвијановићева за Срну.

Нагласила је и да се ради о још једној срамној пресуди Суда БиХ, још једном злочину над Србима за који нико није одговоран и још једној увреди за породице жртава које ни након 28 година од злочина нису дочекале правду.

Некадашњи командант Четвртог корпуса тзв. Армије БиХ Рамиз Дрековић ослобођен је данас у Суду БиХ првостепеном пресудом за ратни злочин над српским цивилима на подручју Калиновика 1995. године.

Дрековић је оптужен да је у својству некадашњег команданта поменуте јединице поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивила за време рата.

Према оптужници Тужилаштва БиХ, Дрековић је у пролеће 1995. издао директну, строго поверљиву наредбу артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Коњиц да изврше неселективно гранатирање Калиновика, насељеног Србима, подсећа РТРС.

У оптужници је наведено да је у гранатирању током маја и јуна 1995. убијено дете од 15 година, а теже и лакше рањено више деце и одраслих лица, те разорено више објеката.

Суђење Рамизу Дрековићу трајало је четири године.

image