Србија и Балкан

Пољопривредници одблокирали саобраћај у Панчеву

У Панчеву протестују претежно ратари јер су незадовољни што се јучерашњим одлукама Владе Србије изашло у сусрет само млекарима, док захтеви ратара нису испуњени
Пољопривредници одблокирали саобраћај у Панчеву© Tanjug /Nenad Mihajlović

Пољопривредници из Панчева, који су у четвртак започели блокаду тракторима оба пута за Београд, у потпуности су омогућили одвијање саобраћаја.

Марко Бојтар из Удружења пољопривредника Доловачки паори каже за Танјуг да је блокада прекинута док се не заврши скуп СНС у Панчеву, који је почео нешто пре 18 часова.

Како је рекао, пољопривредници ће размотрити наредне потезе, али се претпоставља да ће путеви од Панчева ка Београду бити проходни и у току ноћи, с обзиром да ће сутра у Влади Србије бити настављени преговори са пољопривредницима.

Састанак је заказан сутра у девет сати, подсетио је Бојтар.

У Панчеву протестују претежно ратари јер су незадовољни што се јучерашњим одлукама Владе Србије изашло у сусрет само млекарима, док захтеви ратара нису испуњени.

Влада Србије усвојила је јуче више измењених уредби које се односе на пољопривреду, а тичу се повећања субвенција по грлу за приплодне млечне краве и повећања прелевмана и премија за млеко.

Прелевмани за сиреве и остале производе биће повећани на 300 динара, али и уведени прелевмани на евапорисано млеко у износу од 300 динара, а подижу се субвенције по грлу за приплодне млечне краве и то са 30.000 на 40.000 динара, док ће премије за млеко бити повећане са 15 на 19 динара по литру у другом, трећем и четвртом кварталу ове године.

Протести и у Браничевском округу

Више стотина пољопривредника Браничевског округа тракторима су блокирали пут од ауто-пута Е 75 до Пожареваца, као и саобраћај близу моста на Великој Морави, а према речима председника Удружења пољопривредних произвођача "Стиг" Недељка Савића пољопривредницима је понуђен састанак у Влади Србије сутра у девет сати.

"Померили смо се ка ауто-путу код Пожаревца", рекао је Савић за Танјуг.
Саобраћај је готово обустављен у Браничевском округу.

Савић тврди да је пољопривредницима из тог краја, који су и јуче протестовали, понуђен састанак сутра у девет сати и најављује да ће отићи на разговор.

image