Шта стоји иза напада албанских лобиста на Вучића у Сенату САД?

Кључна ствар је настојање Америке да притиском Србију натера да до Нове године призна независност тзв. Косова

Циљ напада албанских лобиста на председника Србије Александра Вучића у Сенату САД је да се ослаби позиција Београда у наставку дијалога око Косова и Метохије и да се дискредитује преговарачка позиција српског лидера, као најважније карике у одлучивању у Србији, изјавио је каријерни дипломата Зоран Миливојевић за "Политику".

Наиме, пред Одбором за спољне послове америчког Сената на саслушању током претреса посвећеног односу САД према Западном Балкану албански и бошњачки лобисти су се удружили у тврдњама да Вучић има везе с мафијашким круговима, а у ту сврху је пласиран и недавни чланак "Њујорк тајмса".

У нападима је предњачио демократски сенатор Боб Менендез, који је и водио седницу, где је оптужио Вучића да опструира дијалог, али и да промовише визију "српског света" чија је идеологија да дестабилизује регион.

Коментаришући те испаде, Зоран Миливојевић је рекао да је приметна нервоза у појединим политичким круговима у Америци и да је то што се догодило сигнал да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, као албански екстремиста, има присталице у тврдом језгру Сената.

"Цело то сведочење је било у функцији притисака око КиМ и водећа личност је председник спољнополитичког комитета Боб Менендез, који се залаже за заоштравање односа с Београдом. Чланак у 'Њујорк тајмсу' је био повод за дебату и додатни притисак на Вучића. Кључна ствар је настојање САД да се притиском на Србију испослује промена става и пробој према ономе што је стратешки план, а то је да се Србија натера да до Нове године призна независност Косова. То је суштина и напад на Вучића је кључан, јер је он најважнија карика у одлучивању у Србији", изјавио је Миливојевић.

Да се притисци појачавају сматра и некадашњи дипломата Бранко Бранковић.

"Подиже се температура јер ствари о питању Украјине не иду како су Американци планирали. Пошто им не иде како треба, онда морају да појачавају кризу на Балкану, а наравно ту је увек Косово. Тим пре што за наш став о том питању имамо подршку Кине и Русије", прецизирао је Бранковић за "Вечерње новости" и закључио да разговори у Бриселу нису донели ништа и нити ће, па се сада покушава нешто причама са свих страна.