Дрецун: Безбедносна ситуација на КиМ на граници преко које долази до сукоба

Курти уз подршку Квинте што припрема полицијско војно запоседање севера Косова, истакао је председник Одбора за КиМ

Председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је, поводом полагања заклетве градоначелника Северне Митровице, да је безбедносна ситуација на КиМ достигла максималну границу, преко које долази до сукоба.

Дрецун је у Дневнику РТС-а рекао да Приштина уз подршку земаља Квинте минира дијалог, и ради на одбацивању Нацрта статута Заједнице српских општина који је урадио Управљачки тим, те увођењу у игру "некакве Куртијеве самоуправе за Србе", чија је суштина заправо да Београд призна лажну државу Косово.

Истовремено, навео је Дрецун, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти покушава да успостави пуну и апсолутну контролу над севером Косова у два правца – један је административни, тако што ће запосести четири општине на северу после фарсичних "назовиизбора", а други правац је право полицијско војно запоседање севера Косова.

Упозорио је да је опасно то што у Приштини наговештавају да ће завршити процедуру отварања моста на Ибру у Косовској Митровици и то што људима почињу да скидају таблице са аутомобила који нису пререгистровани, да наплаћују и казне.

"Посебно је опасно што припремају други део реализације њиховог плана, уз подршку Квинте, а то је право полицијско војно запоседање севера Косова. Већ су стационирали припаднике специјалних параполицијских јединица на северу Косова, донели су одредбу такозване владе о експропријацији српске земље у општинама где намеравају да праве нове базе", указао је Дрецун.

Оценио је и да је безбедносна ситуација достигла максималну границу, преко које долази до сукоба.

"Српски народ мора да реагује на угрожавање основних људских права, али и опстанка на северу Косова и Метохије", закључио је за РТС председник Одбора за Косово и Метохију.