Србија и Балкан

Нове провокације, Албанцима смета политичко деловање Срба: Траже да се испита деловање Српске листе

Треба анализирати Српску листу, поручили су албански политички аналитичари
Нове провокације, Албанцима смета политичко деловање Срба: Траже да се испита деловање Српске листе© Milos Tesic/ATAImages

Нове провокације у виду забране политичког деловања Срба стижу са тзв. Косова, где су албански аналитичари дошли на идеју да институције у Приштини треба да испитају деловање Српске листе, а ако правосудни органи установе да она "угрожава уставни поредак", требало би је обрисати из регистра странака.

Како преноси портал "Коха диторе", аналитичари као претњу уставном поретку виде изјаву званичника Српске листе да ће Срби бити принуђени да право на опстанак бране свим могућим средствима, у случају да до 1. јуна нове локалне структуре састављене од Албанаца у северним општинама, изабране на изборима 23. априла, добију мандате.

Професор политичких наука Дритеро Арифи каже да због "претње те парламентарне странке", поред покретања истраге од стране Тужилаштва, треба размотрити и могућност њеног брисања као политичког субјекта из регистра.

"Да би једна парламентарна политичка партија изашла са том изјавом, да је 'почела окупација једног дела земље', мислим да је то директна претња уставном поретку и да би правосудни органи требало да схвате озбиљно ту претњу. Зато треба анализирати Српску листу, да ли ЦИК треба да је одјави, јер то заиста иде преко сваке границе", рекао је Арифи за "Коху".

Експерт за спољну политику Акри Ципа навео је да Српска листа "својом реториком о ескалацији ситуације покушава да оправда екстремне политичке грешке које је направила, посебно у последње време на северу".

"Сада је дошло до новог тренутка у коме је пропала могућност Српске листе, па чак и Београда, да утиче да се изврши још већи притисак на Владу и на представнике 'Косова'. Она покушава да остане на површини са таквом реториком, уз ескалацију, али са ограниченим средствима за деловање на терену", рекао је Ципа.

image