Полагање заклетви на северу КиМ: Уместо у зградама српских општина, заклињу се у албанским селима

Лепосавић, Зубин Поток и Звечан, полагање заклетви дочекују окићени безбројним српским заставама које су истакнуте и на улицама, испред зграда општина, по терасама, капијама кућа...

Тројица албанских градоначелника српских општина на северу КиМ изабраних са укупно неколико стотина гласова на ванредним локалним изборима 23 априла које су Срби бојкотовали положиће данас заклетве у албанским селима у околини Звечана, Зубиног Потока и Лепосавића.

Иако је јуче првобитно најављено да ће Иљир Пеци који је за градоначелника Звечана изабран са 114 гласова заклетву положити у кули Исе Бољетинца у селу Бољетин на око седам – осам километара од центра Звечана, касније током дана приштински медији јавили су да ће се церемонија ипак одржати у основној школи "Иса Бољетинац" у овом селу.

Школа је недалеко од меморијалног центра који је посвећен Бољетинцу, у историји запамћеном као вођи качака, "албанском борцу за независност" и "водећој личности албанског герилског отпора Турској, Србији и Црној Гори".

Што се тиче општине Зубин Поток, нови градоначелник Измир Зећири који је на изборима 23 априла освојио 196 гласова, заклетву ће положити данас у албанском селу Чабра, на око пет – шест километара од центра.

У овом селу крајем прошле године одржана је и конститутивна седница новог сазива СО Зубин Поток у којој су власт преузели албански одборници пошто су се Срби почетком новембра повукли из косовских институција.

Село Чабра познато је по трагедији из марта 2004. године када су се у Ибру у атару села утопила тројица албанских дечака.

Албански медији оптужили су тада Србе за ову трагедију а све је било окидач за мартовски погром када је 17. и 18. марта 2004. године широм "Косова" у сукобима убијено више људи, хиљаду српских кућа запаљено, око 4.000 Срба протерано, а запаљено, оскрнављено и уништено 35 цркава и манастира на Косову и Метохији.

Нови градоначелник Лепосавића, Љуљзим Хетеми који је на изборима у овој општини победио са 100 гласова, заклетву ће положити у основниј школи "Кадри Бистрица" у селу Шаљска Бистрица које се налази са леве стране пута Лепосавић – Косовска Митровица.

У овом селу подигнута је велика база косовске специјалне полиције.

Ерден Атић, нови градоначелник Северне Митровице заклетву је положио у згради скупштине ове општине у Бошњачкој махали у петак 19. маја.

Зграду је током полагања заклетве обезбеђивала Косовска полиција а церемонија је протекла без инцидената. На згради СО била је истакнута застава тзв. Косова.

Атић је у међувремену већ поставио директоре неких јавних предузећа у општини, међу којима су један Србин, по једна Бошњакиња и Туркиња и по један Египћанин и Албанац.

Оно што после најављених полагања заклетви албанских градоначелника српских општина на северу КиМ остаје отворено питање, јесте да ли ће и када нови градоначелници Зубиног Потока, Звечана и Лепосавића покушати да уђу у зграде општина, односно, где ће бити седиште нових градоначелника.

Зграда СО у Бошњачкој махали у Северној Митровици подигнута је средствима Приштине, док су зграде СО у ове три општине грађене средствима Владе Србије.

Амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер раније је изјавио да "Сједињене Америчке Државе не сматрају добром идеју да се силом уђе у општинске зграде на северу КиМ".

Земље Квинте поручиле су да "не би требало да постоје акције или иницијативе – укључујући новоизабране градоначелнике и скупштине општина – које не служе грађанима или које могу повећати тензије".

"То укључује вршење више од административних овлашћења и процес преузимања дужности, јер није потребно да градоначелници положе заклетву у општинским канцеларијама. Све стране треба да се уздрже од употребе силе или радњи које подстичу тензије или сукобе", наведено је у саопштењу Kвинте.

Лепосавић, Зубин Поток и Звечан, полагање заклетви дочекују окићени безбројним српским заставама које су истакнуте и на улицама, испред зграда општина, по терасама, капијама кућа...

На ванредним локалним изборима на северу КиМ који су пре месец дана одржани углавном у контејнерима постављеним поред пута и које су Срби бојкотовали од око 40.000 уписаних бирача гласало је њих 1.567, међу њима и у све четири општине укупно 13 Срба.