Србија и Балкан

МУП: Амбер алерт ће ући у употребу најкасније до почетка новембра

Задатак је да се размотре упоредно-правна решења и пронађу најбоље праксе, како би у Србији заживео систем "Амбер алерт", који би био прилагођен правном систему и друштву Србије
МУП: Амбер алерт ће ући у употребу најкасније до почетка новембра© Getty © Don Murray

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Данило Стевандић изјавио је данас да ће најкасније до почетка новембра у Србији у употребу бити уведен систем раног узбуњивања у случају нестанка деце "Амбер алерт".

"Посвећеност безбедности сваког детета и проналажење начина којима ћемо бити ефикаснији и бржи у проналажењу нестале деце потврђена је, између осталог, и кроз опредељеност МУП за увођење Амбер алерт система", рекао је Стевандић на конференцији "Систем раног узбуњивања у случајевима нестанка деце у Србији: Процена стања и могућности", коју је организовало удружење "Астра".

Како се наводи у саопштењу МУП, Стевандић је подсетио да је министар унутрашњих послова Братислав Гашић у фебруару оформио Тим за увођење "Амбер алерт" система, у чијем су саставу представници више ресорних министарстава, Центра за несталу и злостављану децу и удружења "Астра".

Како је објаснио, задатак тог тима је да се размотре упоредно-правна решења и пронађу најбоље праксе, како би у Србији заживео систем "Амбер алерт", који би био прилагођен правном систему и друштву Србије.

Указао је да су до сада одржана два састанка тима на којима је утврђен план активности, вођена дискусија о анализи почетног стања, о решењима упоредног законодавства и праксе и о дефинисању критеријума за активирање тог система.

Државни секретар је нагласио да је за МУП од изузетне важности да са организацијама цивилног друштва и свим заинтересованим субјектима у заједници гради партнерске односе и води отворен дијалог о свим темама од значаја за безбедност појединаца и друштва у целини.

image