Састали се Рама и Гренел: Оптужбе против Тачија су лажне

Мора да се учини више да се Хашим Тачи ослободи из Хага, поручио је бивши амерички званичник Ричард Гренел

Бивши специјални изасланик америчког председника Доналда Трампа за дијалог "Косова" и Србије Ричард Гренел састао се са албанским премијером Едијем Рамом, а том приликом разговарали су и о ослобађању бившег председника тзв. Косова Хашима Тачија.

"Ручао сам са премијером Едијем Рамом из Албаније, која је наш велики савезник у НАТО-у и сложили смо се да мора да се учини више да се Хашим Тачи ослободи после три године затвора у Хагу. Оптужбе против њега су лажне и сведоци кажу да их је изманипулисао Џек Смит", написао је Гренел у објави на Твитеру.

У говору одржаном на недавном самиту Савета Европе у Рејкјавику, Рама је бранио вођу терористичке ОВК Хашима Тачија и тражио да Парламентарна Скупштина СЕ повуче извештај који је 2011. године начинио Дик Марти, а у којем је потврђено да су Албанија и косовски Албанци сарађивали у трговини органима. 

"Не могу да останем миран на овом самиту јер је неправда према ОВК и њеном бившем вођи Хашиму Тачију почела управо овде, под злонамерним утицајем њеног бившег члана у то време, Руске Федерације", истакао је албански премијер. 

Албанска делегација у СЕ захтева да се припреми нови извештај, како би се поништили ефекти извештаја Дика Мартија, јер је управо тај документ основа за извођење пред Специјализована већа у Хагу бивших челника тзв. ОВК. 

Они наводе да су све тврдње Дика Мартија у извештају непоткрепљене и да нису засноване на доказима и чињеницама и предлажу "Резолуцију о неоснованости тврдњи за илегалну трговину људским органима на Косову и у Албанији".

Ни бившег америчком изасланику Гренелу ово није први пут да подржава бившег вођу ОВК. 

Почетком априла је подржао скуп у Приштини "Марш за правду", одржан у знак солидарности са бившим лидерима тзв. ОВК и поручио да би САД требало да позивају на ослобађање Тачија.